Generalitati despre Biblie
Biblia este cea mai citita carte din istoria lumii. Educatia oricarui om nu este completa daca el n-a citit si aceasta carte. Desi la prima vedere Biblia pare o carte mare si complicata, cel ce doreste sincer sa o inteleaga nu va intampina dificultati majore. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stim atunci cand ne apropiem de aceasta "Carte a cartilor":
1. Biblia este o carte unitara. Exista cateva elemente care-i atesta aceasta unitate: (1) Pe toate paginile ei ne intalnim cu acelasi Dumnezeu unic, creator al cerurilor si al pamantului. De la Geneza pana la Apocalipsa, cartile Bibliei ne vorbesc despre acest Dumnezeu atotputernic si atotintelept care conduce istoria lumii inspre implinirea planurilor Sale desavarsite. (2) Biblia este, de la un capat la celalalt, revelatia unui plan unic – planul lucrarilor lui Dumnezeu cu omenirea. (3) Cartile Bibliei se succed intr-un tot armonios completandu-se si lamurindu-se unele pe altele. Profetiile anuntate cu intrazneala in unele din cartile Bibliei sunt reluate in altele, care le consemneaza implinirea. (4) Biblia este o revelatie progresiva a adevarului. Dumnezeu a ales sa ne transmita ceea ce trebuie sa stim despre lume, viata si viitor intr-un mod treptat care culmineaza cu descoperirea de Sine prin Fiul Sau : Isus Hristos (Evrei 1:1-2). (5) Biblia ne prezinta un singur plan de mantuire. Toata istoria biblica curge in matca timpului spre punctul de apogeu al rastignirii Domnului nostru Isus Hristos. Pe bolta circulara a unei cunoscute catedrale, cineva a pictat pe circumferinta chipurile proorocilor si apostolilor. Toti au mana intinsa aratand spre centrul boltii in care a fost pictat chipul Domnului Hristos. Singura diferenta dintre prooroci si apostoli a fost aceea ca unii il aratau pe Domnul privind in timp inainte, iar ceilalti il aratau privind inapoi. (6) De la inceput si pana la sfarsit, Biblia se ocupa de fapt cu o singura persoana: Domnul Isus Hristos, Fiul Dumnezeului celui viu. In mod explicit El este numit: "Cuvantul" (Ioan 1:1). Legea, proorocii si Psalmi (conform lui Luca 24:44) ca si toate cartile Noului Testament sunt pline de mesaje care ne vorbesc despre persoana si activitatea Sa mantuitoare. (7) Invatatura Bibliei este aceiasi in toate cartile ei, desi au existat 44 de autori insirati de-a lungul a peste saisprezece secole. Asa se face ca Pavel poate citi un text din Geneza 2:24 in sprijinul ideii sustinute de el in Efeseni 5:31. Miile de ani scurse intre aceste doua pasaje nu exista atunci cand cauti sa le patrunzi intelesul.
2. Biblia este o carte compusa din alte carti. "Bibliorum" – numirea originala a Bibliei este un substantiv cu forma de plural. "Cartea cartilor" este de fapt o "biblioteca" de carti adunate de-a lungul secolelor. Este foarte important ca fiecare carte a Bibliei sa fie studiata in lumina propriei ei teme. Cartea Genezei este, de exemplu, o carte a "inceputurilor". Ea stabileste cadrul in care se desfasoara apoi actiunea tuturor celorlalte carti ale Bibliei. Unele carti ale Bibliei sunt carti de naratiune istorica, altele sunt profetice sau pedagogice. Fiecare carte este un intreg de sine statator si trebuie inteleasa ca atare inainte de a fi asezata in contextul Scripturii.
3. Biblia este o culegere de carti asezate in grupe distincte. Cei ce au stabilit "canonul" Bibliei au cautat sa aseze cartile ei intr-o anumita ordine. Este bine sa cunoastem aceasta ordine pentru a ne putea forma o privire de ansamblu care sa ne ajute sa identificam curgerea ideilor majore ale Bibliei. Planul Bibliei poate fi comparat cu un mozaic. Fiecare capitol din fiecare carte formeaza o unitate distincta, dar incompleta in el insusi. Numai toate la un loc isi dezvolta armonia si mesajul.
Cartile Bibliei au fost comparate cu o multime de perle de mare pret. Pentru a le expune si mari valoarea, perlele trebuie asezate pe un fir care sa le ajute sa stea una langa alta in jurul gatului. Cartile Bibliei au un astfel de "fir calauzitor" care le strabate dintr-un capat in altul.