Despre Biblie
CE AU SPUS UNII OAMENI CU RENUME DESPRE BIBLIE:
„Daca ar fi sa fiu dus la inchisoare si mi s-ar ingadui sa iau cu mine numai o singura carte, as alege Biblia”. Goethe
„Biblia nu este invechita, nici moderna, este eterna”. Luther
„Biblia este o carte care raspunde la intrebarile unui copil si ia in ras intelepciunea celui intelept.” Profesorul Bettex
Walter Scott, un scriitor englez bine cunoscut, este autorul a numeroase carti cu renume mondial. Pe patul de moarte, a spus fiului sau mai mare: „Da-mi cartea!” Fiul a intebat la ce carte se refera tatal. Scott a raspuns: „Este numai o carte care se poate numi „Cartea”: Biblia!”
Spurgeon a citit Biblia de o suta de ori si a zis: „Cand o citeam a suta oara am gasit Biblia nemarginit mai frumoasa decat prima oara.”
CARTEA TRADUSA CEL MAI MULT
Sunt aproape 2000 de limbi si dialecte in aceasta lume. Biblia, sau portiuni din ea, a fost tradusa in aproximativ 1200 limbi.
BIBLIA este ca:
Painea: Ioan 6,50
Un foc: Ieremia 23,29
O lumina: Psalm 119,105
Laptele: 1 Petru 2,2
Mierea: Psalm 19,10
Aurul: Psalm 19,10
O oglinda: Iacov 1, 23-25
Un ciocan: Ieremia 23,29
O sabie: Efeseni 6,17 si Evrei 4,12
Samanta: 1 Petru 1,23
IOAN 3,16
ROMANA:
Fiind ca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
AFRIKAANS:
Want so lief het God die wereld gehad, dat Hy sy eniggebore Seun gegee het, soldat elkeen wat in Hom glo, nie verlore mag gaan nie, maar die ewige lewe kan he.
GERMANA:
Also hat Gott die Welt geliebt, da$ er seinen eigeborenen Sohn gab, auf da$ jeder, der an ihn glaubt, nicht verloren gehe, sondern ewiges Leben habe.
ENGLEZA:
For God so loved the world, that he gave his only begotten Son, that whosoever believeth in him, should not perish, but have everlasting life.
ESPERANTO:
Car Dio tiel amis la mondon, ke li donis sian solenaskitan Filon, por ke ciu, kiu kredas je li, ne pereu, sed havu eternan vivon.
FRANCEZA:
Car Dieu a tellement aime la monde, qu’il a donne son Fils unique, afin que quiconque croit en lui ne perisse point, mais qu’il ait la vie eternelle.
GREACA:
Hwent sa ljeaf hat God de wrald hawn, dat Er syn ienichstberne Soan jown hat, dat in elts dy’t yn Him leaut, net fordjerre, mar it ivige libben hawwe mei.
CEA MAI MARE BIBLIE DIN LUME
Un tamplar din Los Angeles a lucrat zilnic pana noaptea tarziu timp de doi ani ca sa faca o Biblie cu totul din lemn. Fiecare pagina este o fasie subtire de lemn, inalta de un metru, in care literele sunt gravate. Aceasta carte contine 8.048 de pagini, are o greutate de 547 kilograme si este groasa de 2,5 metri.
CEA MAI MICA BIBLIE DIN LUME
Cea mai mica Biblie tiparita care se cunoaste este de inaltimea unui chibrit, cu dimensiunile: 4,5 cm inaltime, 3,2 latime si 2 cm grosime. Aceasta mica carte a fost tiparita in Anglia si are 878 de pagini, incluzand poze.
Se poate citi destul de usor, dar numai cu lupa. Aceasta Biblie cantareste aproximativ 20 grame.
Cartea pentru întreaga lume
Scrisa de 40 de barbati,
Tradusa de sute,
Tiparita de mii,
Citita de milioane de oameni.
Cand Luther si-a publicat traducerea Bibliei in germana in anul 1534, erau aproximativ 15 alte traduceri in circulatie. In anul 1600 erau 40 si in 1700 numai 52 de versiuni diferite. Dupa acea perioada, in Europa s-au format multe societati misionare. Misionarii, care duceau vestea Evangheliei in toata lumea, desigur ca erau dornici sa aiba Biblii in limbile lor natale. Ca urmare, un numar mare de lingvisti au inceput lucrarea dificila de traducere.
I n anul 1661, Biblia a fost tiparita intr-una din limbile indiene nord americane.
Mai tarziu, a aparut Biblia etiopianam apoi Biblia in limba tamila pentru India. Eschimosii din Groenlanda au primit Biblia în limba lor în anul 1744.
Biblia este tradusa astazi complet sau partial in aproape doua mii de limbi si este raspandita in fiecare an in lume in milioane de exemplare. Pretutindeni pe unde trece, aceasta Carte produce efecte nemaipomenite: ea este Cartea lui Dumnezeu. Biblia ne face cunoscut gandurile, intelepciunea si dragostea lui Dumnezeu; ea ne patrunde si ne formeaza inima si duhul si ne aduce in starea de a trai potrivit voii Sale.
Ai auzit pe cineva spunandu-ti: „Eram un biet betiv, rusinea familei mele si o rana pentru societate, dar am inceput sa studiez botanica sau o carte de morala, iar din acel moment m-am schimbat complet”?
Putem sa gasim nu unul, nici zece, nici o suta, ci mii de oameni care pot spune: „Eram nenorocit, fara pace, fara nadejde, pana in ziua cand am cunoascut minunata puterea a acestei Carti. Ea mi-a schimbat viata, am fost izbavit de patimi, iar in inima si in caminul meu a intrat pacea.” Aceasta este minunea pe care Biblia o implineste zilnic.
Oare ne vor oferi progresele civilizatiei o carte, care sa poata produce acelasi rezultat? Sa continuam mai bine sa citim Biblia cu staruinta, cu smerenie si cu rugaciune!