Isaia a fost marele inaintas al scriitorilor. Faptul acesta este recunoscut de diferitii scriitori ai Noului Testament, care l-au citat pe Isaia de mai mult de 90 de ori. Isaia a fost un profet al regatului de sud, care a trait intr-o perioada critica a natiunii sale. El a jucat un rol deosebit in doua perioade importante: (1) sub Ahaz, in timpul razboiului dintre Siria si Israel (cap. 7-11), si (2) sub Ezechia, in timpul asedierii Ierusalimului de catre Sanherib (cap. 36; 37). Incurajandu-l pe Ezechia si poporul prin propria sa incredere in Dumnezeu, el a contribuit la salvarea Ierusalimului.
Partea timpurie a slujirii sale pare sa fi coincis cu ultimii ani ai regelui Ozia (vezi Introducerea la Isaia), insa chemarea lui oficiala la slujba de profet a venit in 740/39, ultimul an al regelui Ozia (cap. 6,1). Continuand cu credinciosie sub urmatorii trei regi – Iotam, Ahaz si Ezechia (cap. 1,1), el pare sa fi fost teribil de urat de Manase, nelegiuitul fiu al lui Ezechia. Cand Manase s-a suit pe tron ca singur stapanitor dupa moartea tatalui sau, aproximativ in anul 686, el n-a zabovit mult inainte sa-l indeparteze pe credinciosul vazator (PK 382). Dupa traditia iudaica, Isaia a fost taiat in doua cu fierastraul. Este posibil ca Evrei 11,37 sa se refere la evenimentul acesta.
Intreaga slujire a lui Isaia de la Ozia la Manase trebuie, asadar, sa fi durat mai bine de o jumatate de secol (vezi PK 310,382).
Uniunea de Conferinte a Bisericilor Adventiste din Romania