Viata este compusa dintr-o succesiune de alegeri. In fiecare zi facem zeci, sute, chiar mii de alegeri. Majoritatea alegerilor au devenit atat de obisnuite, incat nici nu ne mai dam seama de faptul ca puterea vointei este folosita la fiecare pas. Zilnic alegem sa mancam, sa mergem, sa zambim, sa plangem, sa citim, sa uram, sa iubim, sa visam… Zilnic alegem sa devenim mai slabi sau mai puternici prin folosirea vointei.
Sunt inca anumite alegeri pe care incercam sa le cumpanim destul de bine sau, chiar daca nu o facem, ele raman esentiale pentru viata noastra. In fata celor patru intrebari existentiale de baza: – Cine sunt? De unde vin? De ce sunt aici? Unde merg? – se afla trei domenii unde, in functie de alegerile facute, oamenii pot gasi un raspuns satisfacator la acestea. Religia, familia si cariera sunt cele trei campuri unde fiecare individ trebuie sa aleaga.
Dileme
Daca pana aproape de varsta adolescentei, altii au ales pentru noi, acum suntem pusi in fata unor decizii capitale de care depind fericirea si binele nostru atat pentru viata aceasta, cat si pentru cea viitoare. Iata cateva intrebari care framanta mintea si sufletul nostru in perioada adolescentei si a tineretii:
– Sunt atatea chemari, care este cea sigura? Sunt atatea religii, este vreuna adevarata? Daca da, care? Chiar este important sa am o religie?
– In mod inerent, te simti atras de o anumita persoana. Poate fi el prietenul tau? Sau ea prietena ta? Faptul ca te-ai intalnit cu el (ea) este la intamplare sau providential? Ar putea fi el (ea) partenerul ideal pentru tine? Este Dumnezeu de acord cu aceasta alegere? Cum pot sa cunosc voia lui Dumnezeu in privinta aceasta?
– Ce scoala sa urmez? Care este domeniul in care ma voi simti implinit ca om? Este bine sa invat o meserie sau sa urmez cursurile universitare? Ce facultate sa aleg? Conteaza mai mult simtul utilitatii sau implinirea materiala?
De ce voia lui Dumnezeu?
De la o lume a idealului in perioada copilariei – o lume in care credinta in Dumnezeu este simpla si curata, familia este vazuta ca un loc fara griji, iar cariera este "aleasa" pentru "a-i ajuta pe oameni", se ajunge odata cu adolescenta pe un taram al scepticismului si incertitudinii. As putea spune ca de modul in care este folosita puterea vointei in aceasta perioada se pun bazele pentru majoritatea infrangerilor sau biruintelor de mai tarziu.
De ce este important ca alegerea pe care o fac sa fie in armonie cu vointa lui Dumnezeu? In primul rand, pentru ca Dumnezeu stie intotdeauna ce este mai bine pentru noi, iar noi depindem de El pentru fiecare secunda pe care o traim. In al doilea rand, pentru ca El este atat de mare, iar noi atat de mici si doar El cunoaste viitorul. In al treilea rand, pentru ca doar ce vine de la El conduce la El. Drumurile oamenilor sunt confuze si nesigure, in timp ce cararea Sa, fie ca trece prin pustie, fie ca trece prin mare, este o carare sigura. Nu poate exista fericire si siguranta decat in perimetrul vointei divine.
Voia lui Dumnezeu si voia oamenilor
De ce ne este greu sa putem deosebi voia lui Dumnezeu? In manualul scris pentru consilierea tinerilor, Josh McDowell si Bob Hostetler prezinta cateva raspunsuri la aceasta intrebare. E posibil ca voia lui Dumnezeu sa fie considerata pierduta, iar noi trebuie sa o gasim. Insa nu este treaba noastra sa gasim voia lui Dumnezeu. Este treaba lui Dumnezeu sa ne-o descopere, iar treaba noastra este sa fim receptivi si pregatiti. Un alt motiv pentru care nu cunoastem voia lui Dumnezeu este pentru ca nu vrem s-o cunoastem. Si aceasta pentru ca fie ne este teama de ea, fie ca nu ne place, deoarece poate fi in contradictie cu firea si planurile noastre egoiste si pacatoase.
Uneori, se intampla ca vrem sa cunoastem voia lui Dumnezeu pentru ca numai dupa aceea sa hotaram daca se merita sau nu sa o implinim. Ori a cauta sa cunosti voia lui Dumnezeu nu este tot una cu achizitionarea unei masini noi; omul nu poate face un test de incercare a voii Sale pentru a decide apoi daca vrea sa o cumpere sau nu. Daca asa stau lucrurile in viata unui tanar, acesta nu va cunoaste niciodata voia lui Dumnezeu pana cand nu va incepe sa doreasca cu adevarat voia lui Dumnezeu in locul voii sale. De fapt, cea mai buna atitudine in vederea descoperirii voii lui Dumnezeu este aceea de a fi dispus sa o implinesti, indiferent care ar fi aceasta.
Vointa universala si specifica a lui Dumnezeu
Cand vorbim despre voia lui Dumnezeu este bine sa stim ca sunt lucruri universal valabile care trebuie sa insoteasca deciziile noastre. De exemplu, voia lui Dumnezeu este mantuirea tuturor oamenilor, iar noi trebuie sa raspundem initiativei divine. Puritatea in gand, spirit, vorbe si fapte trebuie sa caracterizeze relatia noastra cu Dumnezeu, cu semenii si cu noi insine, asa cum este revelat in Legea morala si in Cuvantul Scripturii.
Sunt insa zone gri, specifice, in care cu toate ca motivatiile si scopurile urmarite sunt bune, ne este foarte greu sa luam o decizie. Chiar in timp ce scriu acest articol, un proaspat absolvent de liceu ma intreaba prin telefon: "Ce sa fac? Unde sa-mi duc dosarul?" "Dar, parca, ai hotarat odata!" – ii raspund. Tace. Nu-i linistit. E bine? E rau? Daca n-are viitor ceea ce am ales? Daca nu-mi place?
Pasi in cunoasterea voii divine
Vom incerca sa descoperim cativa pasi pe care putem sa-i facem pentru descoperirea voii lui Dumnezeu, bazandu-ne pe un episod relatat in Geneza, capitolul 24. Ceea ce se intampla aici are de-a face cu alegerea partenerului de viata, dar modelul poate fi folosit si in alte circumstante.
Pe scurt, Avraam il trimite pe slujitorul sau Eliezer, un om credincios si cu experienta vietii, sa-i aleaga o sotie din aceiasi tara cu a lui (vers. 3,4). Bazat pe experienta trecutului, Avraam declara prin credinta ca Ingerul Domnului va merge inaintea lui Eliezer pentru indeplinirea misiunii (vers. 7:40). Ajuns la destinatie, Eliezer se roaga in inima lui (vers. 12-14, 45 p.p.), punand un semn prin care sa o cunoasca pe cea aleasa pentru Isaac.
Desi, a pune un semn este echivalent cu a intra, oarecum, intr-o lume a hazardului, cel stabilit de Eliezer are o mare doza de obiectivism. Acesta urmarea verificarea caracterului celei alese: ospitalitate, dragoste fata de semeni si fata de creaturile lui Dumnezeu (vers. 14). Totul se desfasoara foarte repede. Raspunsul la rugaciune este foarte prompt, iar in urma discutiilor purtate in familia Rebecai, fata este lasata sa decida singura daca va merge sau nu cu Eliezer. Raspunsul ei este scurt, dar foarte clar si curajos: Da, vreau! (vers. 58). Unirea lui Isaac si Rebeca inseamna o implinire reciproca a unor nevoi emotionale si existentiale pentru Isaac si Rebeca (vers. 67).
Sa observam cateva principii calauzitoare, asa cum reies din aceasta relatare:
1. Orice decizie, fie ca este vorba de alegerea religiei, partenerului sau a carierei, trebuie sa fie facuta in cadrul teritoriului delimitat de guvernarea divina. Aici ne putem referi atat la principiile morale revelate, cat si la Cuvantul lui Dumnezeu, interpretat nu din perspectiva a ceea ce vreau eu sa se intample, ci din perspectiva a ceea ce Dumnezeu a vrut sa transmita din punct de vedere literar, in timp si spatiu.
2. Vezi cum te-a condus Dumnezeu in trecut si, pe baza a ceea ce El este, paseste inainte prin credinta. Adu-ti aminte ca Dumnezeu este unic, iar in Universul creat de El, tu esti unic. El are un plan special pentru tine, iar in lumea lui Dumnezeu niciodata nu se poate vorbi despre intamplare, coincidenta sau noroc.
3. Roaga-te! Nu doar atunci cand trebuie sa iei decizii importante, ci fii un om al rugaciunii. Fii obisnuit sa depinzi de Dumnezeu in orice lucru, mic sau mare.
4. Apeleaza la ajutorul unor oameni cu experienta si maturi din punct de vedere spiritual, pentru sfat si rugaciune.
5. Gandeste-te in ce masura va influenta alegerea facuta, caracterul tau si al celorlalti. Vei putea sa-ti dezvolti relatia cu Dumnezeu in noile conditii?
6. Fii pregatit si deschis sa primesti un raspuns si altfel de cum te astepti. Solutia pe care tu o vezi s-ar putea sa fie buna, dar raspunsul lui Dumnezeu este cel mai bun.
7. Alege! Este timpul sa pornesti inainte. Nu astepta ca altul sa aleaga in locul tau, asuma-ti responsabilitatea. Folosindu-ti vointa, devii mai puternic, mai matur, mai responsabil.
Probabil niciodata inainte n-ai simtit ameteala aceasta speciala. Atunci cand ai decis ti-ai asumat o responsabilitate uriasa. Un amestec de teama si asteptare, de suspans si griji iti invaluie fiinta intr-un foc. Daca pana acum te-ai jucat cu Dumnezeu si nu te-ai supus Cuvantului Sau, daca i-ai batjocorit pe semenii tai si pe oamenii lui Dumnezeu, daca pana acum ai ales fiind condus de instinct mai degraba decat de ratiune, de sentimente si nu de revelatie, atunci opreste-te!
Recunoaste-L pe El ca Suveran al vietii tale. Invata sa umbli cu El si abia dupa aceea poti gasi pacea.
Daca insa ti-ai inchinat viata Domnului cu toata inima, daca te-ai pus la dispozitia Sa cu tot ce ai si cu tot ce esti, atunci fii linisit. Viata ta este in mainile Sale. Este timpul sa depinzi de El mai departe. Nu astepta sa intelegi totul dintr-odata. Va veni o vreme cand vei privi in urma si vei zice: laudandu-L pe Dumnezeu cu toata fiinta ta: Da, Dumnezeu a fost cu mine!
George Schiopu