Daca ar fi sa definim muzica, am putea spune ca este o armonie de culoare, de ordine de iubire si daruire. Muzica s-a nascut din dorinta omului de a se exprima si de a crea. Acest dar sadit in nucleul sufletului de insasi Creatorul univerului l-a insotit pe om de-a lungul secolelor si i-a dat posibilitatea de a se reflecta in ea, de a se contopi cu idei si sentimente transformate in sunete.
Muzica religioasa si cea culta formeaza patrimoniu universal al omenirii care s-a dezvoltat in cea mai mare parte intre zidurile bisericii iar creatorii capodoperelor au fost deasemenea religiosi in marea lor majoritate. Acest patrimoniu de cultura spirituala este un dar de la Dumnezeu ca si soarele, ca si apele cristaline, ca oricare dar bun care se coboara de Sus , de la Tatal luminilor dupa cum spunea apostolul Iacov. Daca se poate vorbi de o muzica siprituala, aceasta nu poarta semnul vreunei denominatiuni. Ea este universala, fara granite geografice sau religioase, fara limitare la o anumita epoca istorica.
Este un bun al omenirii primit din partea lui Dumnezeu ca o lumina binefacatoare a sufletului, prin martorii sai risipiti prin tari si epoci diferite, dar care poarta aceste virtuti:“preamarirea lui Dumnezeu si inaltarea sufleteasca a omului spre idealuri nobile de sfintire“ cum se exprima J.S. Bach in lucrarea sa teoretica Basul descifrat Educatia si intelegerea muzicala trebuie sa inceapa de timpuriu in viata copilului prin introducerea muzicii buna ridicata la standardele prevazute in Sfinta Scriptura.Compozitorul Gustav Mahler spunea despre muzica lui Bach. – El este piraul cristalin in care ma spal zilnic de murdariea acestei lumi .
Bineinteles ca muzica lui Bach nu este singurul izvor purificator.Exista o imensitate de literatura muzicala care asteapta sa fie valorificata de tinerii crestini.S-au scris capodopere in perioadele vechi numite ars antique si ars nova ca si in cele noi:classicism,romantism, si chiar in epoca contemporana.Numitorul comun al tuturor acestor lucrari, indiferent de epoca sau apartenenta etnica ,il constitue maiestria si continutul spiritual inaltator Pentru a intelege mai bine aspectul spiritual al muzicii si felul cum ne apropie ea mai mult de Dumnezeu, voi parafraza trei principii de baza ale ei aplicindu-le la viata spirituala: .
1.Principiul vibratiei sonore:-Pentru a obtine un sunet este nevoie ca un corp elastic sa vibreze.Numarul acestor vibratii o numim frecventa si este bine definita pentru fiecare sunet in parte.Asadar in conventia internationala s-a hotarit ca etalon sunetul LA 1 cu frecventa de 440 HZ care este folosit pentru acordajul tuturor instrumentelor dintr-o orchestra. Ati ascultat vreodata o orchestra simfonica in plina activitate?Este superb.Dar daca nu toate instrumentele sunt acordate dupa sunetul etalon? Pur si simplu suna fals. Ca si crestini avem toti privilegiul de a cinta in marea orchestra a lui Dumnezeu.Suntem oare cu toti acordati la etalonul ceresc al Divinitatii a carei frecventa este probabil 777 Hz.? .
2.Principiul enarmoniei:-Exista in muzica perechi de cite doua sunete care suna la fel dar se numesc diferit.Astfel de sunete le numim enarmonice.La fel si noi, cei din familia Lui Dumnezeu ne numim diferit provenim din medii de viata diferite avem meserii diferite, puncte de vedere diferite si totusi suntem crestini, ba mai mult, suntem asteptatori ai revenirii Domnului Hristos.Oare nu asteapta Isus de la noi sa fim enarmonici cu El si unul cu altul? .
3.Principiul atractiei tonale: In sistemul tonal folosit in muzica clasica toate sunetele dintr-o piesa sunt atrase ca un magnet de sunetul de baza ,de maxima densitate Sonora numit tonica.In caz contrar avem de-a face cu un sistem atonal care suna confuz, haotic, uneori chiar diabolic.Suntem noi atrasi de Dumnezeu ca un magnet spiritual ce ne poate directiona vietile spre a fi placuti Lui s-au ne place sa ne mai deplasam haotic in spatiul dintre pacat si neprihanire si s-a ne multumim cu starea noastra confuza nedefinita? Ellen White a avut posibilitatea sa asculte de doua ori concerte de muzica clasica:o data pe un vapor transatlantic si o data intr-un parc Londonez. De fiecare data a fost cucerita de aceste frumuseti sonore si a recomandat ca acest gen de muzica sa fie cultivat in scolile si in bisericile Adventiste. .
Suntem diferiti in ce priveste temperamental nivelul de cultura deci si optiunile muzicale, dar avem un ideal comun spre care tindem si o destinatie comuna unde vrem sa ajungem.Marea muzica poate fi un liant puternic care sa n-e ajute la atingerea acestor obiective iar ca sa putem beneficia de virtutile ei avem nevoie de cultura.Nu trebuie sa renuntam la propagarea marilor valori. Prin acestea omul se inalta se innobileaza si merita un destin mai bun.Armonia celesta raspindeste invatatura, lumina si dragoste adica tocmai ce avem nevoie astazi pentru a merge spre vesnicii.
Adina Tolan
Sursa: www.crestin.org