De multe ori este dificil sa alegi dintre optiunea de a incerca sa ai un blog al tau si aceea de a colabora in realizarea unei publicatii electronice. Te gandesti ce ar fi mai bine de facut: Sa investesti timp si efort pentru a avea propriul tau spatiu de exprimare, insa cu o vizibilitate redusa la nivelul Internet-ului? Sau sa incerci sa devii un colaborator al unei publicatii electronice? Desi pare dificila obtinerea unui raspuns edificator, in realitate cele doua optiuni nu se exclud reciproc, existand o complementaritate a publicarii de articole prin intermediul unuia sau altuia dintre modalitatile de comunicare anterior amintite.
Insa mai exista si o varianta intermediara pentru exprimarea creativitatii personale prin intermediul Internet-ului, mai precis prin ceea ce voi numi ca fiind "blogul colectiv"sau blogul cu mai multi autori pentru a-l distinge de blogul personal, ce are in principiu un singur autor. Daca esti pasionat de blogging, cu siguranta ca ai remarcat introducerea de catre WordPress, similar si de catre Blogspot, a facilitatii de lucru multi-utilizator. Intrebarea care rezulta imediat este: La ce anume ar putea folosi aceasta posibilitate de "a bloga" impreuna? De ce programatorii din cadrul proiectelor anterior amintite au modificat forma de prezentare a celor mai populare platforme de blogging?
Raspunsul este relativ simplu si voi incerca sa il expun in mod concis. De fapt, orice blog are un potential de dezvoltare in a deveni mai devreme sau mai tarziu o publicatie electronica. Aceasta posibilitate de evolutie este dependenta in principal de evolutia rating-ul de accesare pe care acesta il realizeaza. Pentru a-ti oferi o imagine plastica a unui astfel de progres, te invit sa te gandesti la imaginea unui bulgare de zapada ce se rostogoleste la vale pe creasta plina de zapada a unui versant muntos. Pe masura ce respectivul bulgare avanseaza catre partea din jos a vaii, exista o sansa semnificativa de a antrena in miscare o cantitate tot mai mare de zapada, fenomenul putand sa evolueze cu rapiditate producand in final o avalansa de proportii. La modul concret, atunci cand publici materiale interesante pe Internet, este posibil sa atragi atentia unui anumit segment de audienta format din persoanele ce iti viziteaza frecvent pagina pe care o administrezi, iar in timp acestea pot sa iti devina colaboratori.
Dar ce avantaj vei avea daca blogul tau va cuprinde si contributia altor autori? Raspunsul nu este complicat si decurge imediat din faptul ca tematica oferita va fi mai ampla printr-o astfel de abordare, iar continutul va deveni mai diversificat, fapt care va extinde adresabilitatea catre o audienta tot mai larga. De fapt, este clar ca puterea de cuprindere a mai multor autori, atunci cand este cumulata intr-un singur canal de comunicare, va conduce la productia de articole de o calitate mult mai buna decat atunci cand doar o singura persoana se straduieste sa convinga pe vizitatori despre valoarea continutului oferit.
S-ar putea sa fii de acord cu mine, cel putin in principiu, dar in acelasi timp sa ai o experienta nefericita in a colabora cu alte persoane. Prin urmare, ce anume ar fi recomandabil cu privire la acest subiect? Cum se poate ajunge la o contributie pozitiva si reciproc avantajoasa in cazul in care mai multe persoane colaboreaza in realizarea unui blog sau a unei publicatii electronice?
In acest moment am ajuns la un punct sensibil privind motivatia pentru care ai ajuns sa scrii si sa publici diferite materiale in spatiul virtual. De aceea, te intreb la modul cel mai direct: De ce iti faci cunoscute gandurile, dorintele si aspiratiile intr-un cadru public, fara a fi platit pentru aceasta? Care iti este scopul? Ce urmaresti de fapt? Unde vrei sa ajungi?
Cu siguranta ca sunt posibile o multime raspunsuri, dar in mod fundamental este clar ca in principal iti doresti sa comunici cu ceilalti, ca vrei sa te faci auzit si ca astepti o reactie, un raspuns din partea celor care iti viziteaza pagina. Daca nu exista un dialog cu ceilalti, daca nu primesti comentarii, reactii, aprecieri, uneori chiar si injurii, inseamna ca totul se reduce la un monolog absurd in fata unor trecatori ocazionali printr-o piata publica. Iar sentimentul trait nu poate fi decat unul de profunda frustrare si revolta, lucru ce devine contraproductiv pe termen lung. Cunosc bine ce inseamna acest simtamant si pot spune ca vorbesc dintr-o experienta indelungata cand afirm aceste lucruri.
De fapt, Internet-ul a aparut cu scopul de a oferi un suport de comunicare pentru diferitele echipe de cercetatori formate din oameni ce se aflau pe tot cuprinsul planetei in felurite tari. Acest sistem de comunicare la distanta a fost destinat sa stocheze informatii din toate colturile lumii si sa adune un tezaur de cunostinte, care sa fie puse la dispozitia celor interesati. Ce vreau sa spun este faptul ca Internet-ul a fost gandit pentru a reflecta munca in echipa si pentru a oferi produsul rezultat la dispozitia tuturor. Prin urmare, expresiile cheie ce il definesc sunt: "cunoastere, comunicare si relatii intre oameni", iar daca doresti sa il folosesti la potentialul sau maxim, atunci sub o forma sau alta este necesar sa iti insusesti aceste principii in cadrul procesului de elaborare si publicare de materiale in cadrul publicatiilor pe care le administrezi sau la care colaborezi.
Puterea comunicarii prin Internet decurge tocmai din aceasta posibilitate de a te exprima fara restrictii in ce priveste accesul la publicare si la un posibil segment de audienta. Fata de manierele traditionale de distribuire a informatiei, ce presupuneau un intreg sistem de editare, tiparire si publicare, prin Internet ai ocazia de a te adresa direct si fara restrictii. Iar dintre toate formele de comunicare electronica, blogul reprezinta cel mai simplu, dar si cel mai accesibil canal de distributie a creativitatii personale.
Insa intrebarea mea pentru tine ramane aceeasi: Vrei doar sa ramai un blogger izolat, care actioneaza pe cont propriu, avand un anumit impact limitat in special la cei care sub o forma sau alta te cunosc? Sau doresti sa evoluezi folosind potentialul maxim al Internet-ului?
In acest sens, blogul colectiv poate fi o etapa intermediara interesanta, fiindca intotdeauna prin unirea diferitelor talente individuale se poate obtine un impact semnificativ de neimaginat in conditiile in care ai fi ramas singur. De fapt, prin coagularea contributiei si creativitatii unui grup bine constituit se poate ajunge la saltul necesar in definirea unui constiinte comune, ce contine germenii schimbarii in mijlocul societatii in care ne gasim.
Primele publicatii scrise ce au aparut de-a lungul istoriei umanitatii, au fost destinate sa devina instrumente puternice in schimbarea lumii, in raspandirea de idei si simtaminte care sa aduca transformare si progres. Internet-ul este similar, iar publicarea pe Internet este destinata sa conduca la acelasi rezultat, fapt pentru care in mod clar colaborarea reprezinta lucrul cel mai important in a se realiza un impact durabil si pozitiv asupra potentialilor cititori. De aceea, nu are sens atomizarea celor care simt ca au ceva de spus pentru schimbarea pozitiva a lumii in care traim, ci dimpotriva, prin unirea celor care gandesc in aceeasi directie, se poate ajunge la definirea de curente de opinie ce vor modela evolutia viitoare la nivel planetar.
In final, pentru a-ti oferi o alta imagine asupra blogului colectiv sau de echipa, te-as ruga sa te gandesti la formatiile de muzica, ce s-au impus atata timp cat talentul mai multor persoane a actionat complementar si unitar. De fapt, vei putea identifica imediat un principiu general al dezvoltarii personalitatii umane prin colaborarea, schimbul reciproc si evolutia in cadrul unui grup ce tinteste realizarea unui scop comun.
Prin urmare, la intrebarea mea: Vrei sa blogam impreuna? Raspunsul pe care l-as astepta ar putea sa fie: Bineinteles ca da, dar cu conditia ca fiecare sa respecte opinia celuilalt si impreuna sa realizam o completare reciproc avantajoasa. Daca acest lucru este respectat, atunci oricand blogul – jurnal va deveni in scurt timp un blog – publicatie electronica, avand un potential de crestere neasteptat. Iar beneficiul imediat va consta in faptul ca experienta personala se va imbogati tot mai mult, integrand elemente noi si interesante, fapt ce iti va imbogati viata, precum si creativitatea personala.
Octavian Lupu
Sursa: confluente.ro
Vrei sa blogam impreuna ? – autor Octavian Lupu
VREI SA BLOGAM IMPREUNA?