Ledul de la televizor, ceasul de la cuptorul cu microunde, DVD-playerul care este pornit, dar nu ruleaza nimic – toate consuma curent electric. Asadar, cat curent se consuma in stand-by?
Articol de: Radu Vasile – Revista Semnele Timpului.
Peste 13%, din curentul folosit de o gospodarie este consumat de aparatura aflata in moduri low-power (stand-by, hibernare – orice mod in care dispozitivul respectiv nu indeplineste niciuna dintre functiile sale principale), conform unui studiu realizat de California Energy Comission.
Pe langa banii consumati numai de dispozitivele in stand-by (un studiu din 2000 a aratat ca in America sunt cheltuiti astfel, in fiecare an, aproximativ 4 miliarde de dolari), urmarile asupra mediului sunt si ele pe masura.
Generarea energiei folosite in stand-by arunca in atmosfera 23 de milioane de tone de dioxid de carbon in fiecare an, adica mai mult decat o fac 3,7 milioane de automobile.
Deasemenea, cateva dintre dispozitivele electrice nu intra niciodata in stand-by, deoarece sunt legate la retele care au nevoie de feed-back constant (calculatoarele, robotii telefonici, telefoanele).
Ce se poate face? Calculatorul si imprimanta ar trebui sa stea inchise (de tot!) atunci cand nu sunt folosite. In plus, toate echipamentele IT ar trebui legate la un singur prelungitor, care sa poata fi intrerupt de la buton atunci cand acestea sunt inchise. Incarcatoarele de telefon mobil consuma chiar si atunci cand telefonul nu este pus la incarcat.
Aceste mici schimbari nu aduc modificari semnificative la factura de curent, insa se vor adauga efortului de a economisi energie!