Sursa: confluente.ro
In primul rand depinde de tine dacă vei opta pentru a-ti scrie un blog sau a-ti trimite articolele la o publicatie electronică. Mai intai să clarific putin cele două concepte pentru a sti precis la ce anume fac referintă. Un "blog” reprezintă o modalitate de publicare electronică gen "jurnal”, ce iti oferă ocazia de a consemna diferite evenimente, de a-ti expune ideile intr-un cadru mai larg si nu in ultimul rand, pentru a-ti genera link-uri de referintă in cadrul retelelor sociale gen Facebook, Tweeter sau MySpace.
Cuvantul "blog” sună destul de nefericit in limba romană, acesta provenind din contragerea a două cuvinte "web” si "log” intr-unul singur ce defineste ideea de a te "logga” sau conecta prin intermediul unei pagini de Internet. Ulterior, expresia a dobandit conotatia acceptată in momentul de fată de "jurnal electronic personal”. Există o multime de posibilităti de a putea avea un blog al tău, in mod deosebit mentionand WordPress si BlogSpot ca furnizori de servicii de blogging.
Intr-un sens mai extins, prin "publicatie electronică” se intelege o transpunere intr-o măsură mai mare sau mai mică a conceptelor de ziar si de revistă tipărită, din acest punct de vedere ziarele sau revistele electronice devenind un bun substitut in sfera mereu mai prezentă a Internet-ului. Astfel, o publicatie electronică presupune o anumită ordonare pe tematici si rubrici a articolelor publicate provenind de la mai multi autori, o retea de distributie puternică si o promovare dedicată către segmentul de audientă "tintă”. In plus, cel mai important lucru la o publicatie electronică il reprezintă colectivul redactional, care permite definirea unei viziuni de difuzare ce reflectă experienta mai multor persoane cu arie de expertiză diferită. In contrast, un "blog” reprezintă in principiu "creatia” unei singure persoane, iar o publicatie electronică reflectă "constiinta colectivă” a mai multor persoane reunite in echipa redactională si in cea de autori.
Din punct de vedere personal, a avea un blog al tău reprezintă ceva ce tine de eticheta noilor modalităti de prezentare a ta inaintea celorlalti. Adăugand si fotografii, poti să oferi altor persoane imaginea a cine esti tu si care sunt valorile tale. De exemplu, chiar si oamenii politici apelează la blog-uri, care alături de contul pe Facebook si canalul pe Youtube reprezintă un arsenal mediatic prin care acestia pot să facă o multime de "confidente publice” ce cauzează ulterior si aproape de fiecare dată "valuri media” ce le sporesc sau mentin popularitatea ca lideri in fata maselor.
Totusi, dacă esti un autor de articole, ce aspiri la o audientă cat mai largă, cat de mult te vei putea baza pe un blog pentru asa ceva? La urma urmei, ce diferentă va fi dacă postezi pe un blog sau intr-o publicatie electronică? Accesibilitatea din punctul de vedere al Internetului este cam aceeasi, corect?
Corect si nu prea. Mai precis trebuie să intelegi că un articol plasat pe Internet nu inseamnă neapărat că toti utilizatorii potentiali chiar vor si vizita pagina in cauză. Să mă explic putin făcand o comparatie. Să presupunem că ai o stradă ce trece prin fata casei sau blocului in care locuiesti. In mod teoretic, orice persoană din localitatea in care te găsesti ar putea trece pe acea stradă in decurs de o zi. Cu putin exercitiu de imaginatie, toată populatia judetului sau capitalei ar putea trece pe acolo, fiindcă să presupunem că nu există restrictii de circulatie. Cu toate acestea, asa ceva nu se va intampla fiindcă pur si simplu strada ta este doar una dintre sutele sau miile din localitate sau judet. Si atunci, de ce ar trece prin fata casei tale toată populatia localitătii, afară de situatia cand intr-adevăr nu mai au nicio altă alternativă de circulatie!
Cam asa stau lucrurile si pe Internet: blog-ul tău reprezintă doar o mică alee intr-un spatiu aflat in expansiune continuă. Incă un lucru, această extindere a Internet-ului conduce la o realitate foarte dură, dar practică deopotrivă, si anume că informatia pe care o expui public reprezintă in timp un procent tot mai mic din totalul informatiilor ce se adună pe Internet. La modul practic, aleea ta va deveni in scurt timp o mică potecă dacă "nu cresti” in audientă, lucru ce presupune promovare, diversitate si un volum semnificativ de articole.
Dar imi vei spune că ai inscris blog-ul tău la "motoare de căutare” gen: Google, Yahoo sau Bing, că iti trimiti fluxul RSS de noutăti si sitemap-ul tău este prezent in multe locuri sau altele in genul acesta. Oare nu garantează aceste proceduri faptul că vei avea o audientă semnificativă?
Iti voi răspunde la această provocare cu o intrebare simplă: Cate adrese de Internet tii minte si le folosesti "prin scriere directă” in browser, in mod uzual? Poate unele adrese vor fi următoarele: google.com, youtube.com, gmail.com, yahoo.com, facebook.com. Adică un total de cinci. Să mai adăugăm si cateva adrese mai "locale” in genul: neogen.ro, antena3.ro, realitatea.tv, adevarul.ro la care mai adăugăm incă vreo cateva, obtinand un total de zece in final. In total vom avea maxim cincisprezece sau chiar douăzeci de adrese, dar as spune că acest lucru este valabil in medie. Poate cei mai dotati au memorat si utilizează frecvent in jur de treizeci. Insă numărul lor se opreste din păcate aici.
Da, dar imi vei spune că de regulă mai toti apelează la Google pentru a detecta adresele pe care le vor accesa. Insă aici există o problemă, fiindcă Google reprezintă un motor de căutare care oferă rezultate diferite in timp in functie de evolutia per ansamblu a Internet-ului. Adică astăzi vei apărea pe pozitia zece la căutarea după anumite cuvinte cheie, iar maine cu greu vei mai putea fi găsit pe la a doua sau a treia pagină. In consecintă, sansa de a avea o audientă reală este limitată in primul rand de capacitatea noastră de a retine adrese de Internet, fiindcă să nu uităm că mai avem de memorat si parole pentru conturile de card, conturile de mail, numerele de telefon uzuale si altele in genul! Iar pe de altă parte, motoarele de căutare merg inainte in a explora un fond de articole aflat mereu in expansiune, fapt care impune un ritm imposibil a fi mentinut de către o singură persoană.
Din acest punct de vedere, pot spune că o adresă simplă, scurtă, usor de memorat si cu semnificatii pentru utilizator este cea mai bună solutie. Dar a ajunge in mintea utilizatorilor cu adresă cu tot nu este simplu, iar pentru un blog cu atat mai putin.
Incă o realitate tristă legată de pozitionarea pe Internet. De exemplu, pentru a vedea unde te situezi cu blogul tău la nivel international si national este suficient să consulti Alexa.com sau Quantcast.com unde introducand adresa ta vei observa la cate "milioane” te situezi in clasamentul international sau "sute de mii” in cel national. Ba mai mult, s-ar putea nici să nu apari, fiindcă subdomeniile in genul blogul_meu.wordpress.com nici nu se iau in calcul de către acesti evaluatori internationali.
Dar mă vei intreba: Unde vrei să ajungi? Ce vrei să spui, că este o idee proastă să am un blog al meu?
In primul rand, vreau să iti spun că este o idee excelentă de a avea un blog al tău, unde să testezi diferite forme de exprimare sau să beneficiezi de o modalitate structurată si elegantă de a-ti pune in valoare talentul personal si valoarea ta. Este o idee bună pe care poti să o folosesti oricand pe post de carte de vizită. Dar pe de altă parte, blogul reprezintă o idee teribil de nefericită in a fi citit de cat mai multi sau de a-ti promova numele pentru a ajunge cunoscut la scară extinsă. Imi vei spune că nu te interesează acest lucru, ci doar doresti să exprimi ce gandesti. In acest caz nu pot decat să te felicit pentru intentie, dar vei rămane in zona anonimatului, ceea ce pentru un autor de valoare reprezintă un lucru frustrant.
Asadar, dacă esti autor de continut si doresti o afirmare autentică, vei avea nevoie de o publicatie electronică puternică, unde să fii acceptat si unde să poti fii cunoscut de cat mai multi, iar numele tău să ajungă să fie stiut. De fapt, cele două genuri de publicatii nu se exclud. Avand un blog poti experimenta, testa, fără a aduce prejudicii imaginii tale. Si putand să postezi in publicatii electronice relativ consacrate, poti să preiei cele mai bune articole si să le aduci la cunostinta marelui public relativ la ceea ce poti să scrii, să exprimi si să gandesti.
Din experienta mea indelungată in ambele domenii, te-as sfătui să nu renunti la blog, dar si să cauti o publicatie serioasă pentru acele materiale care sunt de valoare. Astfel, vei putea fi "tu insuti” la modul cel mai direct pe blog si vei putea prezenta ce te avantajează la nivel mult mai larg.
Poate imi vei spune că am avut un anumit interes cand am scris acest articol. Răspunsul meu va fi afirmativ. Interesul meu este ca toate persoanele care au talent si se simt indemnate să acceadă la cercuri tot mai largi de audientă să caute să se ataseze publicatiilor electronice existente sau la cele care vor mai apărea, fiindcă "numai in unire stă puterea”. O publicatie electronică puternică dispune de autori de valoare, iar un autor de valoare are nevoie de o publicatie puternică. Cele două de fapt merg impreună, conditia fiind de a găsi "nisa” de publicare potrivită. Mult succes si spor la scris!
Octavian Lupu