Sursa: confluente.ro
Cât de simplu sau cât de greu este să asculți și să înțelegi mesajul naturii noastre lăuntrice, nimeni nu poate spune în afară de cel care a ajuns să cunoască profunzimea vieții. Însă nu este greu de constatat cum cel mai adesea omul trăiește la un nivel superficial, înșelat fiind de amănunte nesemnificative ce ignoră ansamblul și ceea ce este cu adevărat important. Dacă lucrurile nu ar sta astfel, atunci fenomenul hazardului ar fi cu mult diminuat atât în societate, cât și în viața de zi cu zi.
Bineînțeles că superficialitatea reprezintă o caracteristică aproape constantă a mediilor de comunicare ce ne asaltează cu informații neesențiale în încercarea de a construi evenimente majore din ceea ce este secundar și lipsit de o valoare reală. De fapt, în dorința de câștigare a audienței, actorii media ignoră aspectul educativ pe care ar trebui să îl aibă aceste mijloace de comunicare în masă. Astfel, tot avantajul tehnologiilor moderne de comunicație este anulat printr-o folosire ce compromite scopul nobil pentru care au fost realizate.
Am avut speranța că trecerea la comunicațiile electronice prin intermediul Internetului va provoca o mutație semnificativă în informarea corectă a miliardelor de oameni ce populează planeta Pământ. Grație posibilității de a se putea selecta ce anume se dorește să se vizioneze, Internetul a permis pentru prima dată un control direct al utilizatorului asupra informației comunicate.
Din nefericire, în clipa de față am ajuns să constat că Internetul a devenit un fel de bazar uriaș unde sunt amestecate la întâmplare toate informațiile posibile. Simțământul pe care îl ai atunci când deschizi „net-ul” este similar celui generat de vizionarea unei grădini unde sunt amestecate la întâmplare tot felul de soiuri de plante, fără nicio legătură între ele.
Iar în ce privește explozia rețelelor sociale în genul Facebook sau similar, pot spune că acestea nu au făcut decât să sporească și mai mult haosul informațional ce ne asaltează zilnic, asemenea norilor de praf și a noxelor aruncate în atmosferă de către activitatea industrială. De aceea, aș putea spune că poluarea electronică devine în timp la fel de nocivă ca poluarea mediului înconjurător și nu va trece mult timp până când vom constata că impactul nebulos al expunerii informaționale necontrolate ne va afecta profund gândirea într-un sens negativ.
Cred că nu este exagerat să spun că generația tânără a ajuns să uite ce înseamnă să scrie folosind stiloul și să citească apelând la materiale tipărite în genul cărților. Sunt de acord că noile medii de comunicare aduc un progres în privința scrisului, dar să nu uităm că marile capodopere au fost realizate pe hârtie și cu cerneală, fiindcă numai astfel mintea umană are răgazul să reflecteze.
Din nefericire, calculatorul nu ne lasă timp pentru reflectare, ci doar ne oferă noi și noi perspective până când ajungem să nu mai putem să îl controlăm, iar el devine stăpânul vieții noastre. Capacitatea sa acaparatoare este practic fără margini și nu pot decât să fiu de acord cu versurile hitului de succes al formației Modern Talking cu numele „Mrs. Robota”, unde un utilizator virtual își declară neputincios dependența în fața inteligenței „fără suflet” personificată de către calculator:
„În fiecare dimineață când mă trezesc / Apăs butonul pentru a porni un nou joc / Nu pot să trăiesc fără tine și îmi este rușine să recunosc / Îți aud vocea și îți văd fața / Nu pot să cred, dar mi-ai bulversat mintea / Nu am nici un răspuns, dar ce pot să spun / Este faptul că din ce în ce mai mult te plac mai mult decât la început.” [1]
Dacă vom examina conținutul paginilor care sunt în "top", vom vedea că acestea nu ne oferă un bun exemplu de utilizare a informației, fiindcă de multe ori aceste site-uri promovează comportamente vătămătoar ce aduc atingere celei mai elementare noțiuni de moralitate și conduc inerent la extinderea viciilor. De fapt, platformele electronice oferă un mediu ideal pentru coruperea morală a utilizatorilor și pentru denaturarea valorilor.
De aceea, cred că este necesară redefinirea modului în care ne raportăm la aceste mijloace de comunicare. Mai precis, este necesar să rejudecăm maniera de a le utiliza cu scopul de ajunge la o formă adecvată nivelului de civilizație al secolului XXI.
Dorința de a cunoaște este normală și legitimă pentru ființa umană. Nu este nimic rău să te informezi și să acumulezi cunoștințe de-a lungul vieții. Alternativa ignoranței va fi mereu inacceptabilă. Însă lipsa de discernământ asupra a ceea ce vizionăm sau citim aduce după sine consecințe nefaste comparabile cu neștiința. De fapt, în multe situații o cunoaștere greșită poate fi mai periculoasă decât ignoranța.
Din acest punct de vedere aș considera necesară definirea unor cursuri de formare a deprinderilor pentru o utilizare pozitivă și constructivă a Internetului, de realizare a obiceiurilor de selectare și utilizare a informațiilor cu scopul evitării poluării electronice. În caz contrar, haosul informațional de pe "net"se va muta în interiorul nostru cu consecințe devastatoare.
Conștiința umană prezintă o sensibilitate deosebită în fața datelor ce îi sunt furnizate. Lipsa de discernământ va fi prin urmare catastrofală. Nu cred într-o apocalipsă informațională, dar am convingerea că slăbirea puterilor minții și ale trupului printr-un contact prea strâns cu „inteligența artificială” ne va contamina serios, degradând puterile nobile ale sufletului omenesc. Va învinge sau nu inteligența umană în cele din urmă?
[1] „Oh every morning, when I wake up / I push the button for a brand new game / Can’t live without you, it’s a shame / I hear your voice, and I see your face / I can’t believe, you blow my mind / There is no answer, I can fiind / But more and more, I like you more than just before.”
Octavian Lupu