Autor Octavian Lupu
1. Perspectiva lucrarii
„Prezentarea Evangheliei prin publicatii scrise reprezinta o lucrare misionara de cel mai inalt grad si este o metoda cat se poate de buna si de succes ce poate fi folosita pentru a pune inaintea oamenilor adevarurile timpului de fata. Importanta lucrarii slujitorilor Evangheliei este deosebita, dar multe persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvantul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul publicatiilor scrise, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge si atentia multora va fi atrasa de evenimentele aflate in legatura cu scenele finale ale istoriei.” (Ellen White, „Marturii”, vol. VI, pg. 314)
Acest citat reda in mod sintetic importanta lucrarii de evanghelizare prin publicatii scrise, lucru care m-a facut sa ma gandesc daca nu cumva principiile enuntate pentru acest gen de lucrare s-ar putea aplica si la publicatiile „virtuale”, in genul celor disponibile astazi pe Internet. in fond, din punctul de vedere al utilizatorului final, Internetul nu este altceva decat o forma de transmitere unor mesaje scrise, a imaginilor si mai nou a productiilor audiovizuale, cu nimic diferit substantial de o publicatie scrisa „pe hartie”.
Chiar termenul deseori folosit de „a publica pe Internet”, ne trimite cu gandul la activitatile editoriale si de tiparire a unor publicatii pe hartie. Asadar, nu este vorba decat de o schimbare a suportului informational, dar fondul ramane acelasi. in acest sens, avem documente scrise „pe hartie” si documente electronice scrise „in fisiere” intr-un calculator. Esenta este aceeasi, doar suportul este diferit si productia publicatiilor scrise pe hartie se bazeaza pe elaborarea de documente electronice, care ulterior sunt tiparite.
Internetul a permis o „scurtare” a distantei si timpului dintre elaborarea unei productii scrise sau audiovizuale si livrarea acesteia utilizatorului final, fara a mai fi necesara tiparirea sau distributia pe casete/CD-uri etc. Aceasta transmitere rapida a informatiei si micsorarea timpului dintre productie si distributie, adaugand accesul utilizatorilor din orice parte a lumii, ofera Internetului posibilitati nebanuite, care pot fi folosite pentru predicarea Evangheliei.
Acest lucru l-am inteles imediat ce Internetul si-a facut aparitia in Romania in jurul anilor 1992-1995. Cine mai tine minte acele inceputuri ale Internetului, cand descarcarea unei pagini din Statele Unite sau din Australia te entuziasma ca un adevarat miracol? Sau ne putem gandi la emotia primirii si transmiterii primelor mesaje electronice, cand trebuia sa explici minute in sir „novicilor” ce este un e-mail si la ce foloseste. Normal, toate acestea sunt deja istorie, dar de la acea data am inceput sa ma gandesc serios la posibilitatea de a utiliza acest nou mijloc de comunicare pentru transmiterea Evangheliei.
Ma simteam ca o picatura intr-un ocean si realizam ca era necesara o abordare flexibila si in acelasi timp structurata a posibilitatilor de comunicare a Evangheliei prin Internet. Simteam ca era momentul de a incepe cucerirea unui „Canaan virtual”, dar in acelasi timp real, avand nevoie sa cresc impreuna cu el pentru a deprinde arta „surfing-ului” pe valurile uriase ale schimbarii modului de comunicare dintre oameni. Eram deopotriva constient de posibilitatile nefaste ale Internetului: propagarea violentei, pornografie, jocuri electronice lipsite de continut real, dar cu toate acestea vedeam si Evanghelia stralucind cu putere, iar paginile Sfintelor Scripturi accesibile „oricarui neam, oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui popor”.
La acea data nu existau streaming-uri audiovizuale, blogosfera era necunoscuta ca notiune, iar chat-ul abia la inceput. Cu toate acestea eram entuziasmat de posibilitatile nebanuite ale Internetului. Era ca o vraja placuta si aducatoare de speranta. De aceea, am inceput sa ma gandesc la miliardele de oameni ce puteau sa aiba acces la Tezaurul Cuvantului lui Dumnezeu doar prin niste simple apasari de taste. Cu siguranta, un lucru nou si revolutionar se intampla sub ochii nostri, o reinventare a tiparului la 500 de ani dupa Johannes Gutenberg. Era momentul de a actiona ca mesager al Evangheliei lui Hristos si nu aveam timp de pierdut.
Dar inainte de a merge mai departe, as dori sa reiau citatul amintit la inceput pentru a-l aplica la aceasta lucrare de raspandire a Evangheliei prin Internet, adaptand ideile in cauza. Pur si simplu voi inlocui expresia „prin publicatii scrise” cu expresia „prin Internet” si o sa va rog sa analizati efectul:
Prezentarea Evangheliei prin Internet reprezinta o lucrare misionara de cel mai inalt grad si este o metoda cat se poate de buna si de succes ce poate fi folosita pentru a pune inaintea oamenilor adevarurile timpului de fata. Importanta lucrarii slujitorilor Evangheliei este deosebita, dar mult persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvantul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul Internetului, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge si atentia multora va fi atrasa de evenimentele aflate in legatura cu scenele finale ale istoriei.
Practic, am vrut sa demonstrez ca principiile enuntate pentru lucrarea de evanghelizare prin publicatii scrise se aplica deopotriva si lucrarii de evanghelizare prin Internet. Astfel, putem lua sfaturile si principiile din cartile scrise de Ellen White acum mai bine de 100 de ani, precum si din alte surse de referinta, cu scopul de a le gasi aplicatia tinand cont de posibilitatile oferite in prezent. in acest mod, carti in genul „Marturiilor” ar capata o actualitate imediata care ne-ar calauzi in utilizarea eficienta a acestui nou mijloc de comunicare.