Stiati ca statistic vorbiind gemenii siamezi reprezinta una dintre 70.000 -100.000 de nasteri, iar cei cu capetele unite – numiti craniopagus – reprezinta un caz la 2 millioane?
Majoritatea gemenilor siamezi mor la nastere sau la scurt timp dupa aceea. Din cate se stie, pana in prezent, s-au facut in jur de 60 de inceracari de separare, dintre care, in mai putin de 10 cazuri ambii nou nascuti au ramas in viata.
In anul 1987 a avut loc un eveniment remarcabil in lumea medicinei, cu valoare de premiera absoluta in domeniu: separarea cu succes a doi gemeni siamezi uniti la cap. Spun cu succes, deoarece ambii copii au supravietuit complicatei interventii, fapt care, asa cum am amintit a avut loc pentru prima data in istoria medicinei. De fapt, intregul parcurs al operatiei efectuate a fost caracterizat de simtamantul pionieratului. O echipa de 70 de medici impreuna cu personalul specializat care efectuasera operatia urmareau cu nerabdare micii pacienti…tot ceea ce se intampla era nou, nimeni nu mai trecuse pe acolo.
Dupa 2 saptamani minunea avea sa se intimple. Baietii, acum in sfarsit separatii, miscau, si la scurt timp ambii baietii au fost externati. Omul care a coordonat si condus aceasta operatie imposibila nu este altul decat Doctorul Benjamin Samuel Carson. Doctorul Carson este omul care a transformat imposibilul in realitate.
Aceasta a fost prima dar nu si ultima operatie dificila de despartire a gemeniilor craniopagus efectuata de doctorul Carson. Insa aceasta prima interventie chirurgicala asupra gemenilor Binder urma sa-i schimbe intregul curs al carierei sale. Devenind un nume si o autoritate in domeniu, doctorul Carson a efectuat in anii care au urmat o serie intreaga de operatii de separare a gemenilor siamezi cu capetele unite.
Licentiat al Universitatii Yale, doctorul Benjamin Carson este in prezent, directorul Sectiei de Neruochirurgie Pediatrica a spitalului Universitatii John Hopkins din Baltimore, primind de 27 de ori titlul de Doctor Honoris Causa si fiind autorul a trei carti; ”Maini inzestrate”, ”Gandeste cutezator ”si ”Imaginea de ansamblu”. A fost numit la numai 33 de ani, seful sectiei de Neurochirurgie Pediatrica a Spitalului Johns Hopkins. Insa stiati ca acest medic, care la ora actuala este considerat cel mai experimentat specialist in operatiile de separare a gemeniilor siamezi uniti la cap, nu a fost dintotdeauna asa de stralucit?
Un baiat de cartier periferic din Detroit, al doilea fiu al unei mame singure…Ben Carson ajunsese in clasa 5-a, codasul clasei, iar glumele pe seama sa deveneau din ce in ce mai frecvente, facandu-i viata insuportabila. Cu timpul, chiar si el incepuse sa se impace cu gandul ca era ultimul. Se simtea cu adevarat cel mai prost copil din clasa. In ciuda repetatelor afirmatii ale mamei sale: ”Esti destept, Benni! Tu poti sa faci orice vrei! ”, n-o putea crede, mai ales cand cei de la scoala il asigurau ca nu era asa.
Pana cand, intr-o zi, cand mamica lui vazand ca drumul pe care mergea fiul ei era gresit si realizand ca cititul este calea de-a scapa de ignoranta si calea catre realizari, a inceput s-ai impuna sa citeasca…Timpul de joaca a fost scurtat, noi reguli au fost intemeiate,iar impreuna cu fratele sau mai mare, Ben trebuia sa prezinte rezumatele a doua carti citite la fiecareia sfarsit de saptamana mamei.
Progresele aveau sa se lase asteptate. Insa ziua, in care Ben a realizat ca si el ca si altii era capabil sa obtina note bune, avea sa-i marcheze viata. Efortul depus acum avea sa se arate. Glumele pe seama sa s-au rarit, copiii au inceput sa-i consulte parerea sa la probleme mai dificile, iar dupa un timp a devenit fruntasul clasei…voia sa cunoasca din ce in ce mai mult, petrecand astfel ore in sir pe banciile bibliotecii.
Ben Carson a folosit sansa de a-si schimba modul ignorant de viata de pana atunci…
Desi situatia lui scolara se ameliorase, si se parea ca viitorul ii sta in fata, o alta problema ii umbrea sufletul.Lupta impotriva unui lucru foarte greu de controlat; firea sa impulsiva… avea un temperament violent, pe care il hranise atatia ani. Intr-o zi dintr-o neintelegere minora cu un prieten, s-a infuriat, si pierzandu-si controlul si-a scos briceagul din buzunar, si, fara sa se mai gandeasca vre-o secunda, l-a aruncat in directia prietenului sau. Din fericire briceagul s-a izbit de o catarama, insa impactul a fost atat de puternic, incat lama s-a rupt in doua…
Vazand lama rupta, si realizand ca ar fi putut sa-si omoare prietenul sau nu ii venea sa creada cele intimplate. Reactia sa violenta, era cu totul si cu totul iesita din comun. A ajuns acasa…cu ochii plin de lacrimi s-a repezit in baie, a inchuiat usa si s-a prabusit pe marginea cazii. Asta este nebunie. De la opt ani visez sa ajung medic. Cum pot sa ajung doctor cu un asemenea temperament? Daca nu era catarama, as fi ajuns in puscarie…
Indemnul de a se ruga a devenit din ce in ce mai insistent. Luptase ani intregi sa-si stapanesca temeperamentul, crezand ca va reusi de unul singur. S-a rugat: ”Doamne, ia-mi Tu firea aceasta, altfel nu voi fi niciodata liber. Cine stie ce voi face mai tarziu, daca acum era sa-mi omor prietenul?!“
Ben Carson a realizat ca daca nu se schimba, visul sau de a deveni doctor nu avea sa se realizeze. Incet s-a strecurat afara din baie si si-a luat Biblia, deschizand-o la cartea Proverbelor a inceput sa citeasca. Dupa un timp, o pace interioara l-a cuprins. Un sentiment de usurare a simtit si ceva ii spunea ca in inima sa se petrecuse o schimbare. Cand a iesit din baie se simtea bine, parca era un alt om. Nu mai era sclavul furiei, niciodata nu mai avea sa fie, acum era liber! Din acea zi, dupa acele ore lungi in care s-a luptat cu el insusi si a implorat ajutorul lui Dumnezeu, Dumnezeu a savarsit o minune in viata lui. El i-a luat furia violenta si de atunci nu a mai avut niciodata probleme cu mania. Ben spune: ”Cu ajutorul lui Dumnezeu, pot depasi destul de usor situatiiile neplacute, El m-a ajutat sa-mi supun firea mea rebela, o data pentru totdeauna.”
Sansa de a trai o viata normala nu le-ar fi fost oferita perechiilor de gemenii siamezi care au fost despartite cu succes de catre doctorul Ben Carson, daca nu ar fi dorit sa isi schimbe modul sau de viata. A pornit de la o situatie modesta si cu totul nepromitatoare si a ajuns asa de departe doar datorita faptului ca a realizat, ca viata lui avea nevoie de o schimbare drastica, incepand de mic si dedicand mult timp si efort acestui lucru.Daca nu ar folosit sansa de a se schimba, el nu ar fi astazi medicul de succes, medicul care la ora actuala este cel mai cunoscut specialist in neurochirurgie infantila,medicul fara de care multe vietii nu ar fi putut fi salvate…
De: Ramona Pencea & Elian Trinca
Sursa: www.crestin.org