Pacatul virtual
Am un vecin – adolescent – pe care imi exersez nu rabdarea, ci indelunga rabdare.
La ore tarzii din noapte, cand orice om normal se odihneste, dumnealui deschide computerul si incepe sa se razboiasca cu politistii si capitanii din diferite jocuri. Ore in sir, sunt nevoita sa ascult tipete, urlete, sirene si alarme, acompaniate de invectivele vecinului la adresa personajelor cu pricina.
Intr-o noapte, m-am gandit la toate posibilitatile care l-ar putea opri din pasionanta lui activitate. Sa bat in teava cu un obiect metalic… sa bat la usa si sa fac scandal sau… sa chem administratorul??
In mintea adolescentilor, a copiilor si a tinerilor, la capitolul "timp liber", toate activitatile traditionale se retrag, treptat, facand loc noii mode a jocurilor pe computer. Este vorba despre o noua dimensiune a industriei de divertisment, ce presupune noi relatii cu utilizatorii. In fata "cutiei colorate" (a televizorului, adica), omul manifesta o atitudine pasiva, de simplu receptor al programelor difuzate. Dar acum, de cand cu jocurile pe calculator, adio pasivitate! Avem posibilitatea de a deveni actori sau chiar autori in cadrul intamplarilor de pe ecran. Realizatorii acestor jocuri spun ca ele sunt mijloace de dezvoltare a imaginatiei, a creativitatii.
Pana aici, totul este bine, nu? Ce ne facem, insa, pentru ca nu toate jocurile sunt cu omuleti preistorici care sar prin pesteri in cautare de inghetata si prajituri.
O privire fugara asupra unui catalog romanesc de programe m-a inspaimantat pur si simplu. Nu exagerez! Iata cam ce li se ofera copiilor romani la sectiunea – atentie! – "jocuri": "Mortal Kombat"; "Might and Magic – for Blood and Honour" (Putere si Magie – pentru Sange si Onoare); "Hell Copter" (Elicopterul Iadului); "Uprising – Join or Die" (Revolta – Alatura-te sau Mori); "Uprising2 – Lead and Destroy" (Revolta2 – Domina si Distruge); "Red line – Gang Warfare" (Linia rosie – Razboiul Bandelor).
Nu e prea greu sa identificam reperele acestei lumi virtuale: violenta, revolta, distrugere, sange, putere, lupta, moarte.
In revista "World" (mai 1998), Gene Edward Veith semneaza articoluI "Virtual Immorality" (Imoralitate virtuala). Veith aminteste faptul ca pe Internet exista site-uri special create pentru cei care urasc oameni celebri, de la actori si cantareli, la vedete de televiziune. Cu ajutorul unui simplu click, oricine poate lovi, palmui sau pocni vedeta insuportabila, ori o poate arunca intr-o cada pe care scrie; "Pericol – acid". Un computer mai performant permite "delectarea", in acelasi timp, cu sunete
produse de explozii, lovituri, impuscaturi.
Aparatorii acestor site-uri si jocuri considera ca este distractiv sa-ti descarci nervii intr-un mediu virtual, fara ca nimeni sa fie ranit. Dar, oare, intr-adevar nimeni nu este ranit?
Adevarul este ca nu avem de-a face cu niste simple "jocuri". Imaginea, o stie oricine, are o putere impresionant mai mare decat cuvantul.
Pofta ochilor este samanta pacatului. Sa ne amintim de Eva! Cum a ajuns ea sa pacatuiasca? "Femeia a vazut ca pomul era bun de mancat si placut de privit si ca pomul era de dorit ca sa deschida cuiva mintea" (Gen. 3.6). Ea a privit intai, a analizat si… a actionat!
In Matei 6.22-23, Domnul Isus Cristos spune: "Ochiul este lumina trupului. Daca ochiul tau este sanatos, tot trupul tau va fi plin de lumina; dar daca ochiul tau este rau, tot trupul tau va fi plin de intuneric". Cu alte cuvinte, ceea ce privim nu este deloc lipsit de importanta si ne afecteaza intreaga personalitate.
Putem vorbi despre pacat virtual atunci cand cineva loveste o personalitate enervanta, pe ecranul monitorului. La fel si in cazul actiunilor din cadrul jocurilor video pornografice. Un pasaj elocvent in acest sens este Matei 5.27-28: Ati auzit ca s-a zis celor din vechime; «Sa nu preacurvesti. Dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui". Pacatul gandit si apoi realizat in plan virtual constituie urmatorul pas catre infaptuirea propriu-zisa.
Nimeni nu este ranit? Nu este deloc deplasat sa afirmam ca exista o legatura intre palmele date "in joaca" unei vedete de pe un site web si violenta in familie; intre jocul ce are drept scop furtul unei masini si o viata traita sub semnul nelegiuirii. Vedeta care e lovita in spatiul virtual, fiti siguri, nu va simti nimic! Insa "autorul" faptei va simti. Si asta foarte curand.
Haideti sa ne angajam impreuna cu David, pentru ca stia ce spune: "Nu voi pune nimic rau inaintea ochilor mei".