Tema judecării locuitorilor planetei Pământ de către Dummezeu cere niÈ™te explicaÈ›ii. Este o judecată nedelegată, făcută de Conducătorul universului. CeilalÈ›i participanÈ›i sunt martori È™i asesori, dar Cel care judecă este Dumnezeu ÎnsuÈ™i. Aceasta arată importanÈ›a deosebită acordată acestui caz de Suveranul cerului È™i al pământului. Judecata poate fi înÈ›eleasă numai plasând pe omul care este judecat, în cadrul, în rama existenÈ›ei lui.
“Ce este omul?”
S-a publicat È™tirea că a fost detectată explozia unei stele la distanÈ›a de È™ase miliarde de ani-lumină. Dacă este corectă informaÈ›ia, explozia a avut loc acum È™ase miliarde de ani. Telescopul Hubble, plasat pe orbită acum nouăsprezece ani, a fost reparat în luna Mai de o echipă de astronauÈ›i. Se prevede că mai poate funcÈ›iona încă vre cinci-È™ase ani. După aceea va fi coborât înapoi È™i înecat în ocean. Galaxia Calea Lactee din care face parte sistemul solar, era singura galaxie cunoscută în 1920. Dincolo de ea, erau doar nebuloase – gaze È™i praf cosmic. Astăzi se spune că sunt miliarde de galaxii în cosmos. Calea Lactee era socotită ca având circa zece mii de corpuri cereÈ™ti în ea, È›inute aproape de forÈ›a gravitaÈ›iei. Recent, National Geographic vorbea de zece miliarde de corouri ceresti în această galaxie. Progresele spectaculoase ale È™tiinÈ›ei inspiră respect È™i credinÈ›ă. Dar mai este ceva care poate inspira reflecÈ›ie produndă.
FaÈ›ă de mărimea de neimaginat a universului în care trăim, în faÈ›a legilor minunate È™i exacte după care acesta funcÈ›ionează, întrebarea psalmistului răsare în minte: “Ce este omul ca să te gândeÈ™ti la el È™i fiul omului ca să-l bagi în seamă”? – Psalm 8,4.
Dacă ne apropiem de judecata individuală făcută atent de Domnul universului acestor fire de praf care sunt oamenii, mirarea nu poate decât să crească. Creatorul putea simplu să È™teargă din univers, într-o clipă, pata aceasta minusculă. De ce ÎÈ™i bate capul atâta cu aceste fiinÈ›e microscopice È™i arogante? Putem găsi niÈ™te răspunsuri la această întrebare. Unul este că am fost cândva făcuÈ›i după chipul lui Dumnezeu È™i El lucrează la refacerea acestui chip. Înapoia acestei activităÈ›i complexe È™i puÈ›in recompensate identificăm iubirea veÈ™nică a lui Dumnezeu. În fine, natura acestei “pete” este extrem de periculoasă. Trebuia tratată în aÈ™a fel încât să nu mai apară vreodată.
Domnul Hristos, Judecătorul.
Despre Domnul Hristos s-a spus È™i s-a scris mult. CreÈ™tinii Îl recunosc ca Fiu al lui Dumnezeu È™i ca Mântuitor. Alte lucrări ale Lui sunt menÈ›ionate în diferitele nume care I-au fost date: “Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”, “Păstorul cel bun”, s.a.m.d. Una din funcÈ›iile Domnului Hristos, rar menÈ›ionată, este aceea de Judecător. Această funcÈ›ie a Lui trece aproape neobservată.
“În adevăr, după cum Tatăl înviază morÈ›ii È™i le dă viaÈ›ă, tot aÈ™a È™i Fiul dă viaÈ›ă cui vrea. Tatăl nici nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului. “Și I-a dat putere să judece întrucât este Fiu al omului”- Ioan 5,21.22 .27.
Va fi o judecată a lui Dumnezeu. O cere simÈ›ul justiÈ›iei din om în faÈ›a nedreptăÈ›ilor dintre oameni. Proorocii au vorbit È™i scris despre ea. Domnul Hristos a atras atenÈ›ia asupra ei lui Caiafa È™i Sinedriului. SimÈ›ul de vinovăÈ›ie din conÈ™tiinÈ›a firecăruia este o mărturie a judecăÈ›ii lui Dumnezeu. Cei care se declară aetei au exact acest motiv înapoia argumentelor: Frica de o judecată a lui Dumnezeu. Indiferent că o acceptăm sau nu, judecata lui Dimnezeu va avea loc. Dacă nu ar fi aÈ™a, funcÈ›ia însăÈ™i a raÈ›iunii ar fi negată.
Din fericire, judecata o face Dumnezeu. Suntem È™i noi dotaÈ›i cu putere de judecată. ViaÈ›a ne solicită tot timpul să o folosim. Biserica lui Dumnezeu este datoare să judece È™i să ajute pe cei care îÈ™i pierd direcÈ›ia. Dar judecata soartei finale, veÈ™nice, aparÈ›ine lui Dumnezeu. El deÈ›ine date la care noi nu avem acces. El ÎnsuÈ™i este drept È™i curat. El poate vedea È™i în cea mai decăzută fiinÈ›ă omenească ultima È™ansă de refacere. El iubeÈ™te pe păcătoÈ™i. Nu ne descurajăm, oricun ne-ar judeca lumea sau Biserica. Dumnezeu este Judecătorul cel drept. La decizia Lui nimeni nu mai face contestaÈ›ie. Nici vrăjmaÈ™ul cel mare.
Domnul Hristos este Judecător la judecata preadventă. În Ioan 5,24 citim că acela care crede “nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viaÈ›ă”. Aceasta a fost interpretată că ar însemna că El judecă numai pe cei care nu cred în El. ExplicaÈ›ia aceasta este înlăturată imediat de precizarea Domnului din versetil 21 că anume Fiul dă viaÈ›ă cui vrea. Cei care înviază pentru viÈ›ă veÈ™nică au fost È™i ei judecaÈ›i, pe baza credinÈ›ei lor. Ca Judecător, Domnul ÎnsuÈ™i a decis soarta lor. Tot El a decis care sunt cazurile pe care nu le-a putut accepta.
FuncÈ›ia de Judecător a Domnului Hristos este mai puÈ›in cunoscută. Alte funcÈ›ii ale Lui atrag întâi atenÈ›ia omului care caută pe Dumnezeu. TotuÈ™i, relevanÈ›a acestui serviciu pe care Îl face Domnul reiese din proclamaÈ›ia că “a venit ceasul judecăÈ›ii Lui” (Apocalipsa 14,6). Acesta este un adevăr prezent de cea mai mare importanÈ›ă.
Domnul Hristos ÎÈ™i exercită funcÈ›ia de Judecător înainte de învierea morÈ›ilor. Aceasta este la judecata preadventă. În dezbatere cu iudeii necredincioÈ™i, El prezintă autoritatea care I-a fost dată. El îi asigură pe credincioÈ™i că îi trece din moarte la viaÈ›ă. Apoi încheie cu concluzia. “I-a dat putere să judece întrucât este Fiu al omului. … ToÈ›i cei din morminte vor auzi glasul Lui È™i vor ieÈ™i afară din ele. Cei ce au făcut binele vor învia penttu viaÈ›ă, iar cei ce au făcut răul vor învia pentru judecată” (Ioan 5,27-29). Alegerea între cele două clase presupune o judecată divină prealabilă. “Unul singur este Datătorul È™i Judecătorul Legii: Acela care are putere să mântuiască È™i să piardă” (Iacov 4,12).
Două intervenÈ›ii specifice.
Ivan Demianjuk, 89 de ani, a fost cerut de Germania să fie judecat pentru rolul lui de gardian în taberele de exterminare naziste din 1943-1944. Avocatul lui a cerut să i se blocheze extrădarea. Curtea Supremă a Statelor Unite, în Mai 2009, a refuzat să preia cazul lui. Motivele invocate de avocat nu prezentau niciun merit. Ca urmare, Demiajuk a fost trimis la Tribunalul din Munchen. Un răspuns diferit a fost dat la cererea unor pompieri din Connecticut. Examul de promovare în grad fusese anulat pe motivul că niciun candidat negru nu îl trecuse. Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat cazul È™i le-a dat dreptate. Li s-a recunoscut gradul câÈ™tigat de fiecare – locotenent sau căpitan. Toate judecăÈ›ile anterioare nu au mai avut valoare. S-a pronunÈ›at forul suprem.
Profetul Daniel a văzut scena aÈ™ezării Tribunalului din cer (Daniel 7,9-14). Judecata aceasta are loc înainte de venirea în glorie a Domnului Hristos, în timp ce “cornul cel mic” încă îÈ™i face lucrarea pe pământ. “S-a È›inut judecata È™i s-au deschis cărÈ›ile”. CărÈ›ile acestea sunt rapoartele faptelor (Apocalipsa 20,12), ale vorbelor (Matei 12, 36) È™i ale gândurilor (I Corinteni 4,5) celor judecaÈ›i.În cazul unora, când este chemat numele lor, Domnul Htistos intervine È™i preia dosarul respectiv. Sigur El explică motivele procedurii, dar din acest moment cercetarea păcatelor respectivului încetează. Cazul a ieÈ™it din jurisdicÈ›ia Tribunalului. Evaluarea pocăinÈ›ei È™i a credinÈ›ei acestui om este făcută de un singur Judecător, anume de “Fiul omului!”. Aceasta este împlinirea ce a spus Domnul: “Cine ascultă cuvintele Mele È™i crede în Cel ce M-a trimis, nu vine la judecată ci a trecut din moarte la viaÈ›ă“ (Ioan 5,24).
A doua intervenÈ›ie specifică a Domnului Hristos la Judecata preadventă se referă la evaluarea răsplătirii celor pe care i-a luat pe răspunderea Lui. Pare de necrezut. A avut loc o schimbare de statut extraordinară. PăcătoÈ™i din È™irul morÈ›ii sunt acum în familia fiilor lui Dumnezeu, ca să ia în primire moÈ™tenirea veÈ™nică. Cine s-ar putea aÈ™tepta la mai mult?
TotuÈ™i Domnul vorbeÈ™te ucenicilor de răsplată (Matei 19,27-29) È™i asigură pe Ioan că biruitorii vor È™edea cu El pe scaunul Lui de domnie (Apoc. 3,20). Răsplată înseamnă mai mult decât plată. (ComparaÈ›i “sucit” cu “răsucit”, “copt” cu “răscopt”, etc). Subiectul cere o prezentare mai largă. Oricum însă, el depăÈ™eÈ™te capacitatea noastră de
Titus Cazan
Cu permisiune
Sursa: www.tituscazan.com