– DIN INTERIOR INSPRE EXTERIOR–
Director (pensionar) la Departamentul Lucrarea cu Adultii, Conferinta Florida
Multi oameni pretind ca sunt crestini, dar sunt ei cu adevarat? S-a spus ca nu poti descrie o carte dupa coperti. Bunica mea imi reamintea adesea ca stii gustul budincii doar dupa ce ai mancat-o. Ti-ar placea sa afli daca esti crestin adevarat?
Daca m-ar intreba cineva care este fructul meu preferat, as spune ca este marul. Tu ce ai spune? Madison Avenue crede ca aproape tuturor oamenilor le plac fructele pentru ca se investesc foarte multi bani in reclame la produse care au miros sau gust de fructe, de la iaurt pana la spray pentru mobila.
In afara de sensul primar al cuvantului, folosim termenul “fruct” pentru a ne referi la produsul sau rezultatul unui efort. De pilda, se poate spune poti spune despre noua ta masina ca este “fructul/rodul muncii tale”, adica rezultatul eforturilor tale. Sau poti sa renunti la un anumit plan care se pare ca nu a lucrat, explicand: “Nu dadea roade.”
Dar fructele la care ma voi referi acum nu sunt cele pe care le mancam, ci sunt rezultatul a ceva – in cazul de fata, sunt roadele Duhului Sfant. Vorbim adesea ca vrem sa fim ca Isus. Nu trebuie sa ne intrebam ce inseamna asta. Roada Duhului in viata noastra inseamna a fi ca Isus.
Roada Duhului nu trebuie confundata cu obiceiurile bune, ca cele pe care incearca parintii sa le strecoare in caracterele copiilor lor. Nu inseamna sa te supui autoritatii. Roada Duhului este mai degraba rezultatul lucrarii lui Dumnezeu in viata cuiva: “Ce este nascut din carne este carne, si ce este nascut din Duh este duh.” (Ioan 3:6)
Majoritatea dintre noi am fost intrebati macar o data daca avem roada Duhului in viata noastra. Cei care pun aceasta intrebare se refera de obicei la vorbirea in limbi.
Tatal meu spunea ca nici nu ar trebui sa te gandesti la darurile Duhului daca nu ai inteles importanta roadei Duhului. S-ar putea spune chiar ca darurile Duhului pot fi falsificate sau, cum spunea cineva, vandute la negru. Pe de alta parte, roada Duhului in viata este lucrarea harului, este ceva ce realizeaza Duhul Sfant in noi la nivelul launtric al fiintei noastre.
Cel mai cunoscut paragraf biblic cu privire la roada Duhului a fost scris de apostolul Pavel, in Galateni 5: 22, 23: “Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.”
Lista nu poate fi impartita. Versetul nu se refera la roadele Duhului, ci la roada Duhului. De aceea, nimeni nu poate spune: “As dori putina bunatate si facere de bine, dar rabdare o sa cer mai tarziu.” Roada Duhului este una, e lucrarea lui Dumnezeu in inimile noastre si nu putem alege care sa fie aceasta.
Roada arata ce fel de copac este. Cercetand roada Duhuului, trebuie sa nu uitam patru lucruri. Primul este, evident, foarte important si anume ca putem recunoaste copacul dupa roadele lui.
Asta imi aminteste de o poveste pe care a spus-o un om despre sine. De fapt era despre sine si fratele sau. Povestea ca in copilarie el si fratele lui erau trimisi in camera lor din cand in cand, cand nu erau cuminti. Dar aceasta pedeapsa nu era foarte eficienta, deoarece gaseau o modalitate de scapare.
Afara, in fata ferestrei dormitorului lor, se gasea un pom batran, mare, cu fructe. Asadar, cand se purtau urat si erau trimisi in camera lor, care era la etaj, deasupra intrarii casei, ieseau pe geam, se catarau pe crengile copacului si coborau jos, in curte. De acolo fugeau in curtea din spate, sareau gardul si ieseau pe camp, unde se jucau cu mingea. Apoi sareau gardul inapoi, intrau in curte, se urcau in copac si intrau pe geam in camera, si nimeni nu stia ce facusera, sau cel putin asa credeau ei.
Intr-o zi l-au auzit pe tatal lor spunandu-i mamei:
– Mary, copacul cel batran nu a mai dat roade de ani de zile. Maine dimineata o sa il tai.
Bineinteles ca baietii au fost dezamagiti sa auda ca nu mai puteau sa iasa pe geam. Aveau nevoie de un plan si au gasit unul, asa cum numai niste baietei neastamparati pot face.
In seara aceea, putin mai devreme decat de obicei, s-au prefacut ca merg la culcare, numai ca sa se trezeasca la scurt timp dupa aceea. Au adunat toti banii pe care ii avea in pusculita, au iesit pe geam, au coborat pe trunchiul copacului, au mers in oras, au cumparat toate merele pe care le-au gasit si niste sfori negre de bumbac. Cand s-au intors acasa au luat sfoara si au legat merele pe crengile la care au ajuns. Batranul pom arata acum plin de fructe! Apoi s-au dus la culcare, in asteptarea diminetii.
A doua zi de dimineata tatal s-a trezit sa taie copacul. Dar a venit repede inapoi, strigandu-si sotia entuziasmat:
– Mary, Mary! E cel mai nemaipomenit lucru pe care l-am vazut vreodata! Pomul cel batran, care nu a mai dat roade de ani de zile, este acum plin de mere! Hai sa vezi, e acoperit cu mere mari, rosii! Nu imi vine sa cred! Cand el e de fapt par!
Bineinteles ca merele cresc in meri, iar perele in peri. Nu este deci rezonabil sa crezi ca ceilalti vor sti ce fel de persoana esti in functie de roadele pe care le aduci? De asemenea, isi vor da seama daca esti sincer sau daca incerci sa legi roade bune de un pom rau.
Cresterea este treptata. Al doilea lucru care trebuie observat este faptul ca adevaratii arbori fructiferi cresc incet, dar sigur. Poti cumpara un copac de plastic care seamana cu unul real si il vei avea pentru totdeauna. Dar este cat se poate de fals. Pe de alta parte, cand cumperi un copac viu, sanatos, te astepti sa creasca. Asadar, daca vrem adevarate roade in viata noastra, trebuie sa ne asteptam ca procesul acesta sa ia timp.
Traim intr-o lume a solutiilor instantanee. Practic nu exista niciun aspect al vietii caruia sa nu i se ofere ca solutie cativa pasi rapizi, usori, publicati intr-o brosura. Mentalitatea asta a invadat conceptia noastra cu privire la viata. Se gasesc foarte des carti cu titlul “Cum sa-ti imbunatatesti personalitatea in zece pasi simpli” sau “Cum sa iti schimbi viata intr-o ora.” Se spune ca e usor sa devii o persoana noua: tot ce trebuie sa faci este sa urmezi acesti pasi simpli.
Daca ai vizitat vreodata o sera unde se vand plante, ai vazut cu siguranta ca au diferite stadiile de dezvoltare: plante mature, rasaduri sau unele care abia rasar. Oamenii sunt la fel. In viata de crestin nu toti suntem la acelasi stadiu. Unii s-ar putea sa fie doar niste muguri. Altii s-ar putea sa fi inflorit frumos. Altii sunt inca asemenea unor fructe necoapte care, cu timpul, se vor maturiza.
Dar fiecare etapa a cresterii, desi poate este inca incompleta, poate fi desavarsita. Si ne putem astepta ca roada Duhului sa creasca incet, dar sigur, de-a lungul intregii vieti.
Fructele adevarate cresc, cele false nu. Roada adevarata hraneste si este datatoare de viata, cea falsa este doar de frumusete. Roada adevarata va fi servita la masa din Cer, dar cea falsa va fi arsa impreuna cu miristea acestei lumi.
Nu uita de hrana potrivita. Al treilea lucru pe care vreau sa il amintesc este hrana potrivita. Pentru a avea o recolta buna de mere, e nevoie de vreme buna, apa si ingrasamant.
Daca nu este soare suficient, prea putina apa si lipseste ingrasamantul, te poti astepta la o recolta slaba. Daca soarele este prea dogoritor, pomului este udat prea tare si are prea multe ingrasaminte, tot la o recolta slaba te poti astepta, sau chiar la moartea copacului. Pentru ca marul sa dea roade e nevoie de hrana potrivita si de protectie; la fel este si in ce priveste dezvoltarea unui caracter crestin.
Un bun horticultor stie cum sa procedeze cu factorii negativi la care sunt expusi copacii sai. El taie frunzele si ramurile uscate si curata tulpina astfel incat aceasta sa se intareasca si sa fie rezistenta la frig. Pe de alta parte, am auzit ca portocalele sunt si mai dulci daca sunt expuse la putin frig chiar inainte de a fi recoltate.
Vei descoperi ca pe masura ce roada Duhului se dezvolta in viata ta, caracterul tau va fi mai placut si mai rezistent la rau – nu in ciuda necazurilor si a suferintelor de care ai parte, ci datorita lor.
Nu te dezlipi de El. Al patrulea lucru este cel mai important, pentru ca fara el nu exista roade deloc. O ramura care se dezlipeste de trunchi nu produce roade. Isus a spus asta clar in Ioan 15: 4, 5: “Ramaneti in Mine si Eu voi ramane in voi. Dupa cum mladita nu poate aduce rod de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi nu puteti aduceti rod daca nu ramaneti in Mine. Eu sunt Vita, voi sunteti mladitele. Cine ramane in Mine si in cine raman Eu, aduce mult rod; caci despartiti de Mine nu puteti face nimic.”
Asadar cele patru lucruri pe care nu trebuie sa le uitam in ce priveste roada Duhului sunt: 1) Asa cum poti recunoaste un pom dupa fructe, la fel poti recunoaste un crestin dupa viata sa. 2) Pomii adevarati cresc. La fel, dezvoltarea unui caracter crestin este un proces continuu. 3) Roadele vin in functie de hrana care li se ofera. Caracterul crestin trebuie hranit si protejat. 4) Vei creste si vei avea roada Duhului numai daca ramai langa Isus.
Cum putem realiza lucrul acesta? Raspunsul este urmatorul: vorbind cu El in rugaciune si permitandu-I sa ne vorbeasca prin Cuvantul Sau.
“Cei care, dupa ce au citit Cuvantul, il pastreza in inima lor, vor aduce roada in ascultare. Cuvantul lui Dumnezeu, primit in suflet, se va manifesta prin fapte bune, Rezultatele se vor observa printr-un caracter si o viata de crestin. Hristos a spus despre Sine: <Imi place sa fac voia Ta, Dumnezeule, si legea Ta este in fundul inimii Mele> Psalm 40:8.” Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 60
Roada Duhului este ca o bijuterie frumoasa, cu multe laturi. Fiecare latura reprezinta o caracteristica a lui Isus si reprezinta o calitate pe care vrea sa o vada in viata noastra.
Pentru a avea un caracter crestin trebuie sa intelegem cum creste roada Duhului. Vrem sa fim ca Isus din interior inspre exterior. Spre deosebire de ceea ce au crezut cei doi baietei, parul nu face mere.
Isus a murit pentru noi nu doar ca sa ne ierte de pacate, ci si ca sa faca posibila schimbarea noastra din interior in exterior. Este minunat sa stim ca nu trebuie sa ne prefacem ca suntem ca Hristos. Putem fi cu adevarat ca El, umbland cu El zi de zi. Si primii care vor vedea diferenta vor fi cei apropiati noua, membrii familiei.
“Crezand in Hristos rasa cazuta pe care El a rascumparat-o poate primi acea credinta care se bazeaza pe dragoste si care curata sufletul de orice intinaciune. Privind la Hristos omul este schimbat din slava in slava si va avea trasaturile de caracter ale Mantuitorului. Va aparea roada Duhului, caracterul fiind modelat dupa cel divin.” (White, My Life Today – Viata mea astazi, p. 54)
Traind si crescand in Hristos, cu ajutorul rugaciunii si al Cuvantului Sau, va avea loc o transformare totala, care ne va face crestini profunzi, cu inima schimbata. Bineinteles, numai daca nu credem ca putem sa legam de copac roade de plastic. Dar nu Il putem minti pe Marele Gradinar si nici pe altii.