Intelegerea Bibliei
Frank Novak, un criminal disperat, fusese condamnat la douazeci de ani in Penitenciarul de Stat din Washington. Acolo el se uita la un Nou Testament mic care-i fusese dat in Spokane de un lucrator de la inchisoare.
El a facut un vot ca-l va citi in intregime de trei ori. Stiind ca acesta este un fel de carte sfanta si avand ideea ciudata ca Dumnezeu va fi bun cu el daca va studia destul de sarguincios, el credea ca poate sa scape de la inchisoare ca rezultat al citirii Noului Testament.
Ce munca a fost aceasta! Incet si dureros, pe genunchi in mijlocul celulei sale, Novak a citit Noul Testament in intregime. Miscand carticica inainte si inapoi intr-o raza de lumina nu mai mare decat o moneda de un dolar, sarind inapoi in pat oridecateori auzea pe gardian apropiindu-se de celule, el a citit fiecare cuvant. I-au trebuit trei ani ca sa-si implineasca votul.
Curand a devenit evident ca el era un om convertit. El a devenit un capelan (pastorul, preotul inchisorii), lucrand pentru alti oameni din situatia in care fusese si el. Putini oameni au facut atat de mult ca el pentru cei din spatele zidurilor inchisorii. Mii l-au ascultat si si-au supus vietile lor lui Hristos. Ce era Cuvantul lui Dumnezeu pentru inima lui, acelasi lucru a devenit el pentru inima lor.
Dintre toate multele carti pe care le contine lumea aceasta, numai una exista care pretinde ca este o descoperire directa de la Dumnezeu, vorbindu-ne despre El si despre scopul Sau cu noi. Aceasta este cartea care l-a schimbat pe Frank Novak, Biblia!
Biblia poseda o putere de viata. Ea schimba pe oameni. Oriunde ea este citita, lucrurile sunt diferite.
1. DE UNDE ARE BIBLIA ACEASTA PUTERE?
Secretul puterii Bibliei se afla in originea ei – ea este inspirata: "TOATA SCRIPTURA ESTE INSUFLATA DE DUMNEZEU si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna" 2 Timotei 3:16,17.
Biblia sta sau cade odata cu pretentia ca toata Scriptura, atat Vechiul, cat si Noul Testament, este inspirata de Dumnezeu. Noul Testament este martor despre faptul ca putem sa ne sprijinim pe Vechiul Testament, din care citeaza mereu. Aceste doua carti intr-o carte stau ca marturie una pentru cealalta.
Apostolul Petru declara: "OAMENI SFINTI ai lui Dumnezeu AU VORBIT MANATI DE DUHUL SFANT" 2Petru 1:21 (King James).
Atat de sigur este adevarul acesta ca expresii ca "Asa vorbeste Domnul", "Dumnezeu a zis" si altele asemanatoare se gasesc de mai mult de 2.500 de ori in Biblie. Tipica pentru acestea este exclamatia lui David: "DUHUL DOMNULUI VORBESTE PRIN MINE si Cuvantul Lui este pe limba mea" 2Samuel 23:2.
Dumnezeu a spus adevarurile Sale vesnice prin oameni sfinti care s-au chemat profeti si apostoli. Puterea Duhului Sfant a venit asupra lor. Prin viziuni, visuri si alte mijloace, ei au fost indrumati sa vorbeasca si sa scrie.
2. PUTEREA CREATOARE A LUI DUMNEZEU IN CUVANTUL LUI
Lumea noastra creata este dovada vizibila a puterii Cuvantului lui Dumnezeu: "CERURILE AU FOST FACUTE PRIN CUVANTUL DOMNULUI si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui … Caci EL ZICE SI SE FACE, porunceste si ce porunceste ia fiinta" Psalm 33:6,9.
Ce incantator! Dumnezeu a zis si pamantul a aparut.
Apostolul scria: "Prin credinta pricepem ca LUMILE AU FOST FACUTE PRIN CUVANTUL LUI DUMNEZEU" Evrei 11:3 (King James).
Chiar asa cum Dumnezeu a creat lumea prin Cuvantul vorbit la creatiune, El creaza inimi si vieti noi pentru oamenii de astazi prin Cuvantul Sau scris. Puterea este aceeasi. Cu o putere ca aceasta, la dispozitia noastra prin Biblie tot timpul, cat de nebunesc este sa nu ne folosim de ea!
Biblia este cu adevarat Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu. Cat de credincios ar trebui sa ascultam noi de fiecare din invataturile ei! Cat de silitor ar trebui sa studiem noi instructiunile ei pentru o viata corecta! Cu cata grija ar trebui sa acceptam mustrarile ei privind pacatosenia noastra! Cu cata bunavointa ar trebui sa ne supunem corectarii din ea! Biblia este regula de viata pentru om. Este harta caii lui Dumnezeu, ghidul sau infailibil care arata drumul spre viata vesnica.
Deoarece este Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia nu este numai adevarata, ea este testul, masura oricarui adevar. "La lege si la marturie! Caci daca nu vor vorbi asa, nu vor mai rasari zorile pentru poporul acesta" Isaia 8:20.
"Legea si marturia" sunt termeni biblici obisnuiti. "Legea" se refera in special la soliile lui Dumnezeu raportate in primele cinci carti ale Bibliei scrise de Moise. "Marturia" se refera la soliile lui Dumnezeu pe care proorocii le-au vorbit si uneori le-au scris. Astazi avem aceste scrieri ale lui Moise si ale profetilor in Biblie. Asa ca in Isaia 8:20 oamenii sunt trimisi la Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia, ca masura a adevarului. Orice ar zice oamenii si care nu este in armonie cu Cuvantul lui Dumnezeu, nu aduce lumina.
Putem noi sa cunoastem Biblia ca fiind puterea lui Dumnezeu in viata noastra? Fara indoiala ca se poate, dar numai cu conditia ca noi sa renuntam la orice parere personala, la orice credinta care nu vorbesc "dupa cuvantul acesta". Puterea vine cu siguranta la aceia care fac din Scripturi singura lor regula de viata.
Doresti puterea aceasta in viata ta? Invitatia lui Dumnezeu este: "Gustati si vedeti ce bun este Domnul!" Psalm 34:8.
3. CUVANTUL VIU
Energia divina care a lucrat prin Cuvantul lui Dumnezeu la creatiune si mai tarziu prin Cuvantul scris al lui Dumnezeu este aceeasi putere vazuta in viata lui Isus, Dumnezeul-om. In Isus "Cuvantul S-a facut trup si a locuit printre noi" Ioan 1:14. Isus, Cuvantul viu al lui Dumnezeu si Biblia, Cuvantul scris al lui Dumnezeu, sunt in perfecta armonie. Una descopera pe cealalta, una marturiseste in favoarea celeilalte.
Si aceasta este exact ce a spus Isus: "Cercetati Scripturile… ELE MARTURISESC DESPRE MINE" Ioan 5:39.
Biblia, atat Vechiul cat si Noul Testament, este plina de imagini care descopera pe Isus, Dumnezeu-om.
Inainte de Revolutia din Rusia, 850 de portrete de tinere femei erau atarnate pe peretii palatului imperial. Aceste picturi erau un dar facut imparatesei Ecaterina II de renumitul Conte Rotari, care calatorise prin 50 de provincii ale imperiului rusesc cautand modelele sale. In fiecare din aceste portrete putea fi vazuta o oarecare asemanare a imparatesei, ascunsa cu grija si totusi evidenta pentru aceia care o cunosteau. Jumatate ascunse, jumatate descoperite observatorului atent, aceste asemanari puteau fi vazute in anumite pozitii, podoabe, stil al imbracamintii, gesturi, sau caracteristici personale, ceva ce ii era propriu imparatesei.
Cuvantul lui Dumnezeu este o galerie de picturi, in care firul conducator este asemanarea cu Fiul lui Dumnezeu, Salvatorul omenirii. Aici sunt evenimente, parabole, poezii, simple povestiri, predici in care se gasesc asemanari ale Omului lui Dumnezeu, jumatate ascunse, jumatate descoperite, totusi clar vazute de observatorul atent. Cu cat studiem mai mult, cu atat vedem mai mult asemanarea cu Isus.
Doresti sa vezi pe Isus? Atunci studiaza Biblia.
Privind pe Hristos prin studiul Cuvantului lui Dumnezeu, suntem schimbati si devenim tot mai asemanatori cu El (2Corinteni 3:18). Acesta este scopul Bibliei. Exista putere in Cuvantul scris al lui Dumnezeu ca sa ne faca asemenea lui Hristos, Cuvantul viu.
4. CUM SA FIE STUDIATA BIBLIA
A. – CITESTE-O. Nimeni nu poate citi Biblia, fie si ocazional, fara sa fie afectat de ea intr-o oarecare masura. Cu cat citim mai mult Cartea, cu atat influenta ei asupra noastra este mai mare.
Totusi, sunt multi care o citesc si care ca si etiopianul din Biblie se intreaba: "Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?" Fapte 8:31.
In timp ce partea cea mai mare din Biblie este scrisa in limbaj literal, si trebuie inteleasa literal, o parte este scrisa in limbaj simbolic. Cand aceasta parte este studiata, ea trebuie inteleasa in armonie cu regulile Bibliei pentru interpretarea simbolurilor.
Noi nu trebuie sa manuim niciodata aceasta sabie altfel decat dupa metodele clar invatate in Biblie.
"…Sa stiti ca nicio profetie din Scriptura NU SE TALCUIESTE SINGURA" 2Petru 1:20.
Traducerea King James zice: "NU SE INTERPRETEAZA SEPARAT DE CELELALTE". Daca citim parerile noastre proprii in Scriptura, ne ratacim.
B. – CERCETEAZA-O SILITOR. Indemanare si atentie sunt cerute din partea celui ce studiaza Cuvantul lui Dumnezeu.
"CAUTA SA TE INFATISEZI INAINTEA LUI DUMNEZEU CA UN OM INCERCAT, ca un lucrator care n-are de ce sa-i fie rusine si care imparte drept Cuvantul adevarului" 2Timotei 2:15.
Simpla citire a Bibliei nu ajunge; noi trebuie sa o cunoastem. Aceasta inseamna continua cercetare a Cuvantului lui Dumnezeu. Isus spunea: "Daca ramaneti in Cuvantul Meu, sunteti in adevar ucenicii Mei; veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi" Ioan 8:31,32.
Turistul care studiaza harta drumului nu va rataci pe drumuri gresite. La fel este cu Biblia. Numai daca studiem cu grija Ghidul nostru si urmam instructiunile lui, putem sa speram ca vom intelege adevarurile vesnice.
"A ramanea in Cuvantul Lui" inseamna zilnica cercetare a Scripturilor.
C. – STUDIAZ-O ZILNIC. Pavel recomanda pe crestinii din Berea fiindca primisera "Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi" Fapte 17:11. Aceasta este cheia puterii in viata noastra. Pe masura ce studiem Biblia, ea devine "puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede" Romani 1:18.
D. – URMEAZA INSTRUCTIUNILE EI. Exista totdeauna primejdia ca sa invatam totdeauna si sa nu ajungem "niciodata la o deplina cunostinta a adevarului" 2Timotei 3:7. Aceasta se intampla iarasi si iarasi, fiindca oamenii nu sunt dispusi sa urmeze instructiunile aflate in Cuvantul lui Dumnezeu. Ei nu doresc sa-si aduca viata lor zilnica in armonie cu Cartea.
O doamna in varsta asculta odata predica unui pastor impotriva a diferite pacate. Dupa fiecare condamnare ea striga tare: "Amin". Cand insa a venit randul sa fie condamnat pacatul ei favorit, "aminul" ei a devenit un mormait. "Acum" a zis ea, "a pus la o parte predica si se amesteca in ce nu-l priveste".
Si noi suntem in pericol sa luam Biblia ca pe o carte minunata pana ce ea condamna vreun pacat favorit al nostru, sau vreo credinta gresita; atunci ne intoarcem inapoi, raniti in simtul dreptatii noastre proprii si murmurand impotriva taieturilor drepte facute de sabia Duhului.
Crestinul, ca un sol al crucii, trebuie sa fie binevoitor sa asculte sfaturile Bibliei si sa accepte mustrarile ei. Daca dorim cu adevarat sa ascultam de Dumnezeu, El ne va invata ce este adevarul. Isus zicea: "Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu" Ioan 7:17.
"Intoarceti-va sa ascultati mustrarile Mele! Iata, voi turna Duhul Meu peste voi, va voi face cunoscut cuvintele Mele" Proverbe 1:23
Solomon descrie pe crestinul care refuza sa asculte de invataturile Scripturii: "Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte" Proverbe 14:12.
Ce periculos este sa ia cineva o asemenea atitudine! Cand studiem Biblia, cat de atenti ar trebui sa ascultam de invataturile ei si sa luam in seama mustrarile ei.
"Fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, te leapada si El" 1Samuel 15:23.
E. – STUDIAZ-O PE SUBIECTE. Echipamentul nostru de lupta, Cuvantul lui Dumnezeu trebuie impartit, separat pe subiecte. Intentionat Dumnezeu ni l-a dat intr-o asa forma incat noi trebuie sa cercetam Scripturile. Ioan 5:39.
In timp ce invatam sa aplicam Cuvantul lui Dumnezeu, noi trebuie sa-L pastram curat, nemanjit de erori si traditii. Dumnezeu zice: "Daca va adauga cineva la ele" (la aceste cuvinte), "Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta. Si daca scoate cineva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta scrise in cartea aceasta" Apocalips 22:18,19.
In vreme ce aceste cuvinte se refera in primul rand la cartea Apocalipsei, principiul se aplica la intreaga Scriptura.
Calauziti de Duhul Sfant, noi trebuie sa comparam text cu text, verset cu verset: "Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant. INTREBUINTAND O VORBIRE DUHOVNICEASCA PENTRU LUCRURILE DUHOVNICESTI" 1Corinteni 2:13.
Traducerea King James pare ca este si mai clara, zice: "COMPARAND LUCRURILE SPIRITUALE CU LUCRURILE SPIRITUALE".
Isus a folosit aceasta metoda de comparare a textelor din Scriptura cand ii invata pe ucenicii Lui: "Iata ce va spuneam cand inca eram cu voi, ca trebuie sa se implineasca tot ce este scris despre Mine in Legea lui Moise, in prooroci si in psalmi. Atunci le-a deschis mintea ca sa inteleaga Scripturile " Luca 24:44,45.
Isus a luat diferite parti din Scripturile Vechiului Testament si le-a tesut impreuna. El a comparat lucruri spirituale cu lucruri spirituale, conducand pe ucenicii Lui de la Scriptura la Scriptura pana ce ei au inteles Cuvantul lui Dumnezeu referitor la subiectul respectiv. In felul acesta, insemnatatea invataturii Bibliei a devenit clara si simpla pentru ei. Urmasii lui Hristos au fost in stare sa inteleaga corect Cuvantul datorita acestei metode de interpretare, nu prin interpretarea particulara a vreunui om dintr-o oarecare biserica.
Crestinul de astazi trebuie sa foloseasca aceeasi metoda. Ca sa intelegem doctrina Bibliei, noi trebuie sa studiem Biblia pe subiecte, pana ce ea ne spune tot adevarul despre problema pe care o studiem. Citim: "Pe cine vrea el sa invete doctrina?… Fiindca trebuie sa fie invatatura peste invatatura… rand peste rand… putin aici, putin acolo" Isaia 28:9,10.
Repetand de trei ori sfatul, Isaia accentuiaza nevoia de a pune alaturi multele texte care se refera la aceeasi doctrina. Invataturi, care sunt principii sau idei, pot fi gasite in diferite texte, uneori doar randuri din Scriptura. Cand acestea sunt puse alaturi, ele formeaza un tablou complet al soliilor lui Dumnezeu asa cum ne sunt aratate in Cuvantul scris.
Ca o ilustratie concreta de felul cum se aplica acest principiu, sa examinam intrebarea pusa de temnicierul din Filipi: "Ce sa fac ca sa fiu mantuit?" Fapte 16:30. Raspunsul este dat in versetul 31: "Crede in Domnul Isus si vei fi mantuit, tu si casa ta".
Daca luam numai acest text, putem trage concluzia ca: "Tot ce-mi trebuie este sa cred si sunt mantuit". Dar daca adaugam numai inca un text din Scriptura, descoperim ca aceasta concluzie nu este valabila, fiindca Iacov 2:19 zice: "Si dracii cred si se infioara". Aceasta examinare forteaza pe omul cinstit sa admita ca mai mult decat o simpla credinta intelectuala se cere pentru mantuire.
Comparand alte versete ale Bibliei descoperim ca mantuirea depinde de o credinta care include o supunere totala lui Hristos – pocainta (Fapte 3:19), marturisirea pacatelor (1Ioan 1:9), umblarea in lumina (1Ioan 1:7) si asa mai departe. Astfel, prin compararea mai multor texte din Biblie, se poate gasi un raspuns mai complet la intrebarea: "Ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?" Compararea textului din Fapte 16:30,31 cu alte referinte din Scriptura referitoare la acelasi subiect este singura cale sigura de urmat. O cercetare mai amanuntita a Scripturilor va pune cunostinte valoroase la dispozitia fiecarui crecetator pentru mantuire.
Cand cu rugaciune lasam Biblia sa se explice singura in felul acesta, ajungem sa intelegem ce a vrut Dumnezeu sa spuna si nu ce crede un om, sau ce sustine crezul unei biserici. In felul acesta dam voie Bibliei sa fie propriul ei interpret. Daca oamenii ar vrea sa invete sa foloseasca Biblia asa cum a facut-o Isus, atunci ar fi numai o singura credinta, un singur crez, o singura biserica.
F. – STUDIAZ-O CU RUGACIUNE. Psalmistul se ruga: "Deschide-mi ochii ca sa vad lucrurile minunate ale Legii Tale" Psalm 119:18.
5. PUTERE PENTRU VIATA MEA
Sfanta Biblie da vietii un sens, ceea ce ne ajuta sa intampinam incercarile si dezamagirile care vin peste oricine. Ea face viata vrednica de a fi traita. Ea ne asigura de existenta unui Dumnezeu care se ingrijeste de noi si doreste sa ne mantuiasca din pacat. Ea ajuta pe cel cu inima zdrobita sa stea in fata marelui mister al mortii. Ea arata spre o alta viata.
"Nu pot sa ma lupt cu tine", a zis un batran de la munte unui prieten. "Nu pot sa-ti prezint fapte sau motive teologice, nu pot sa explic filozofia revelatiei; dar stiu ca atunci cand eram un om rau, Biblia m-a apucat si a imblanzit tigrul din mine".
Un tanar ratacitor s-a trezit candva uitandu-se la cele cateva lucruri ramase de la mama sa care murise; printre ele era si Biblia ei. Ceva l-a impins sa deschida Cartea si sa arunce o privire asupra semnului de carte din ea, pe care a gasit un mesaj pretios scris. Inima i-a fost miscata pe cand citea aceste cuvinte scrise de mana cu scrisul cunoscut al ei: "Aceasta Carte te va tine departe de pacat; pacatul te va tine departe de aceasta Carte".
"Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta" Psalm 119:11.
Cuvantul lui Dumnezeu este protectia si apararea noastra impotriva pacatului, puterea noastra cand suntem ispititi sa facem raul. Cand Isus a fost ispitit in pustie de Satan, El s-a aparat de trei ori citand Cuvantul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel ne sfatuieste: "Intariti-va in puterea tariei Lui… Luati si SABIA DUHULUI CARE ESTE CUVANTUL LUI DUMNEZEU" Efeseni 6:10,17.
Versetul 11 ne spune ca facand astfel vom putea "tinea piept impotriva uneltirilor diavolului". Cuvantul lui Dumnezeu este o arma puternica cu care trebuie sa ne impotrivim pacatului din vietile noastre.
Vechii luptatori sarasini erau faimosi pentru sabiile pe care le purtau. Cateva dintre aceste sabii inca exista, printre ele faimoasele sabii de Damasc. Lamele lor se spune ca sunt facute din fire de otel tesute fin si topite printr-un procedeu secret in foc de carbuni. Ce era uimitor la aceste sabii era ca ele puteau fi indoite pana ce varful atingea manerul, fara sa se rupa. Erau atat de tari ca puteau strapunge orice armura medievala. Cele doua taisuri ale lor erau atat de ascutite ca puteau taia in doua o batista de matase tinuta in aer.
Biblia, sabia Duhului, este un aliaj din multe fire de adevar. Prin prelucrarea secreta a puterii spirituale aceste fire au fost unite intr-o arma puternica a adevarului, Sfanta Biblie. Despre aceasta sabie zice apostolul: "Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri, patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandurile inimii" Evrei 4:12.
Ca si sabia de Damasc, Scriptura nu poate fi franta. Vezi Ioan 10:35.
Nu te teme cand ti se pare ca viata se intoarce impotriva ta, sau cand ispitele par sa te biruiasca. Ia Cuvantul lui Dumnezeu ca aparare a ta si Acela "care poate sa va pazeasca de orice cadere" (Iuda 24) nu va permite sa fii infrant. Gandeste-te la aceasta fagaduinta.
"Orice arma faurita impotriva ta va fi fara putere" Isaia 54:27.
Da, este putere in aceasta Carte – putere uriasa, fara limite. Nimic nu poate rezista acestei puteri cand ea intra in inima unui om. Crestinul care o foloseste poate rezista tuturor atacurilor lui Satan. Credinciosul care iubeste aceasta Carte nu este niciodata singur, deceptionat sau fara aparare.