Biblia – bestseller-ul tuturor timpurilor
De: Gabriel Dragut
Cum ar putea fi considerata o carte din care se vand anual 30 de milioane de exemplare? Ce s-ar putea spune despre o carte tradusa integral in 350 de limbi si, partial, in alte 2000 de dialecte? Cum ar putea fi perceputa o carte care, in ciuda vechimii, ii depaseste pe Platon sau pe dramaturgii Greciei antice in privinta autenticitatii?
Unii se bucura sa o aiba in biblioteca, pe raftul de onoare, altii incearca sa o trateze cu scepticism si poate chiar cu indiferenta, dar nimeni nu poate contesta faptul ca este cea mai vanduta carte. Desi succesul ei nu se datoreaza unor campanii promotionale de anvergura, cu clipuri publicitare la radio si la televiziune, cu afisaj preferential pe marile retele de panouri de publicitate urbane, totusi, de mai bine de 500 de ani, aceasta carte este tiparita in continuu. Kant o considera drept cea mai minunata binecuvantare pe care a experimentat-o umanitatea, G. Washington credea ca nu este posibila guvernarea corecta a lumi fara ea, iar Goethe marturisea- Daca as fi dus la inchisoare si mi s-ar ingadui sa iau cu mine numai o singura carte, as alege Biblia.
De ce Biblia? Pentru ca ne determina sa ne punem intrebari existentiale. Cine sunt? De unde vin? De ce traiesc? Astfel, aflam ca nu suntem rezultatul hazardului, nici produsul unui conflict sangeros, nici consecinta unui accident. Suntem fiinte create de Dumnezeu, a caror existenta a fost dorita de un Dumnezeu al iubirii, care are un plan bine stabilit.
De ce Biblia? Pentru ca ea relateaza, intr-o anumita masura, istoria vietii fiecaruia dintre noi. Nu putine sunt ocaziile in care cititorul poate sa se identifice cu personaje si situatii. Rand pe rand, poate fi un Cain, care incearca sa fuga de constiinta, un Iosif, abandonat de cei dragi si invinuit pe nedrept, sau un fiu risipitor, care se intoarce acasa.
De ce Biblia? Pentru ca implineste exigentele oricarui cititor. Naratiune, scriere istorica, poezie, scrisoare, parabola, epopee. Biblia contine cate putin din fiecare. Cei 40 de autori ai ei provin din diferite medii sociale- Solomon, Moise – mari conducatori, Matei -vames, Petru – pescar, Luca – doctor, Amos – culegator de smochine. Si lista ar putea continua. Ei au scris cele 66 de carti ale Bibliei, intr-o perioada de 1600 de ani, pastrand unitatea si coerenta mesajului lui Dumnezeu.
De ce Biblia? Pentru ca este o carte indrazneata. Intr-o lume in care din ce in ce mai putini au curajul sa mearga impotriva curentului, ea vine si spune lucrurilor pe nume. Cine are astazi curaj sa afirme ca infidelitatea este un afront adus Dumnezeului care spune.- Sa nu comiti adulter , iar casatoria de proba este un pacat care afecteaza nu numai familia traditionala, ci si societatea? Biblia sustine aceste lucruri, in ciuda catalogarii lor drept depasite.
Diversitatea ei, raspunsurile plauzibile, pe care le ofera, ipostazele in care il pune pe cititor si judecatile de valoare pe care le emite fac din Biblie cea mai vanduta carte. Dar, mai presus de orice, valoarea ei sta in Adevarul pe care il prezinta. Biblia nu este o colectie de adevaruri relative, ci Adevarul absolut, singurul. Mi-a trebuit o viata intreaga marturisea Petre Tutea, ca sa ma conving ca, in afara de Biblie, nu e nici un adevar.