Iosif, fiul lui Iacov

Iosif, fiul lui Iacov

Tanarul al e carui vise s-au adeverit.
Numele lui inseamna "Adaos"

"Voi negresit v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a schimbat raul in bine ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume sa scape viata unui popor in mare numar." Gen. 50:20

Chiar daca era fiul cel mai mare al lui Iacov si al Rahelei, Iosif s-a nascut la mult timp dupa ceilalti copii ai lui Iacov. Iosif avea un frate mai mic, pe nume Beniamin. Iacov ii acorda lui Iosif o atentie deosebita, fapt care i-a atras ura fratilor mai mari. Mai mult, Iosif a avut un vis legat de succesele sale viitoare, pe care l-a impartasit fara intelepciune familiei sale. Aceasta l-a mustrat crezand ca este arogant.
Pana la urma, fratii mai mari l-au vandut pe Iosif ca sclav si l-au convins pe Iacov ca, de fapt, acesta fusese ucis. Totusi, Iosif a prosperat cat timp a fost sclav. A devenit omul de incredere al stapanului sau, pana cand a fost aruncat in temnita pe nedrept. Acolo, Iosif a luat totul de la inceput si, in cele din urma, a avut ocazia sa apara inaintea faraonului. Puterea lui supranaturala de a talmaci visele l-a determinat pe Faraon sa-l numeasca al doilea om ca importanta in Egipt. Atunci cand fratii sau au fost mancati de foamete sa caute ajutor in Egipt, Iosif i-a ajutat si s-a impacat cu ei. Iosif a continuat sa se increada in Dumnezeu, astfel ca totul a lucrat spre binele lui in viata.

Influenta evlavioasa a lui Iosif – Gen. 39:2-3
Onestitatea lui Iosif in afaceri – Gen. 39:5-6
Impotrivirea lui Iosif fata de ispita – Gen. 39:7-9
Bunatatea lui Dumnezeu fata de Iosif – Gen. 39:21
Ajutorul dat de Dumnezeu lui Iosif – Gen. 40:5-8
Cinsitrea data de Iosif lui Dumnezeu – Gen. 41:16; 50:20
Talmacirile lui Iosif vin de la Dumnezeu – Gen. 41:25-26
Iosif este gata sa ierte – Gen. 45:29
Cinstirea data de Iosif tatalui sau – Gen. 46:29
Iosif rasplateste cu bine – Gen. 50:19-21

Lori Balogh - Dincolo de Orizont